Subscribe to our newsletter

Language

Groninger Jannes de Vries

Kerk te Oostrum 1939 Jannes de Vries

Jannes de Vries (Meppel 1901-Groningen 1986) kwam uit een hoteliersfamilie; zijn ouders hadden hotel-café ‘De Energie’ te Meppel. Ze zagen liever dat hij een zittend beroep kreeg en ging op zijn vijftiende werken in de advocatuur. Zijn werkgever liet hem echter wel toelatingsexamen doen voor de Normaalschool voor Tekenleraren in Amsterdam, waar hij in 1922 de opleiding voltooide. Hij keerde vervolgens kort terug naar Meppel om als tekenleraar les te geven. Dit was van korte duur want daarna toog hij naar Parijs en de École des Beaux Arts, een traditionele klassieke opleiding. Voor een meer persoonlijk handschrift studeerde hij ook aan de Académie Colarossi in Montparnasse. Daarna reisde hij naar het dure Florence en Rome om daarna uit te wijken naar het kunstenaarsdorp Anticoli Corrado. Van hieruit maakte hij een tocht naar Lipari, waar hij getroffen werd door de rijke kleurschakeringen. 

Veenkoloniaalmuseum
Via Veenkoloniaalmuseum

 

Hij observeert buiten en schildert veelal in zijn atelier. In 1924 reist hij naar Tunesië om daar ook te schilderen naar de natuur. Hij observeert op straat en werkt daarna in de beslotenheid van zijn atelier de opgedane impressies verder uit. Reizen naar Noord Afrika maakt hij ook aan het einde van de oorlog. Tussentijds werkt hij als tekenleraar aan het Stedelijk Gymnasium in Groningen. Daar werd in 1924 ook lid van de Kunstkring De Ploeg en in 1926 nam hij voor het eerst deel aan een Ploeg-tentoonstelling. In 1926 (tijdens de roerige periode van De Ploeg) werd hij voorzitter. Hij had te midden van de schilders van De Ploeg een eigen positie en hij heeft ondanks zijn grote buitenlandse ervaring geen wezenlijk invloed gehad op het werk van de ander Ploegleden maar paste daar met zijn expressieve kleurgebruik natuurlijk goed thuis.

1939 gezicht op Oostum
Gezicht op Oostum 1939 via Groningerkerken- particuliere collectie.
Voorheen collectie Kunsthandel Hofsteenge

Zijn Groningse landschappen uit de jaren 1930-1980 hebben bij vlagen een heftig expressieve penseelvoering, hoge horizonten, silhouetachtige afbeeldingen van kerken, dorpen en boerderijen en soms dreigende luchten. Hoewel de schilder vooral bekend staat om zijn felgekleurde landschappen en de kunst die is ontstaan naar aanleiding van zijn buitenlandse reizen, maakte hij ook veel religieus werk.

Dijk bij Nasum - Groninger Museum 
Dijk bij Nasum - Groninger Museum - bruikleen collectie Stichting De Ploeg

In de Marktpleinkerk van Winschoten hangen 15 Bijbelse voorstellingen van hem. Ook is werk van hem natuurlijk te vinden in het Groninger (Ploeg) Museum. Inspiratie putte hij uit zijn reizen naar o.a. Frankrijk, Zwitserland, Italië en Noord-Afrika. Maar het Groninger land was en bleef een van zijn voornaamste inspiratiebronnen. De ruimte en het licht fascineren hem. Verblijf op het Groninger Hogeland beschouwde hij als zijn beste reis. Zoals veel Ploegleden hield Jannes de Vries zich ook bezig met grafisch reclamewerk. Het ‘Bureau J. de Vries Ontwerper’ werd bekend door de ontwerpen voor verpakkingsblik van Tjoklat (zoals van Tjoklat camée-pastilles), Red Band pastilles en F. Broekema (koffie en thee). Ook was hij boekbandontwerper.

Koolzaadveld 1984
Jannes schilderde dit Koolzaadveld in 1984 op 84 jarige leeftijd
Meer biografiën
Previous Article Next Article