website

Jan Voerman jr.

Jan Voerman (Hattem 1890- Blaricum 1976) was de zoon van Jan Voerman sr. waarvan hij het gebruik van waterverf en olieverf leerde. Als kind werd hij al gefascineerd door de wereld van planten en insecten. Als vijftienjarige kreeg Jan zijn eerste echte opdracht van zijn grootvader Verkade om tekeningen voor een natuuralbum te maken samen met de auteur Jac. P. Thijsse en met onder anderen de beeldend kunstenaars Wenckebach en Van Oort. In totaal zijn er 27 Verkade-albums verschenen tot aan het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.

Voerman jr. volgde opleidingen aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam en aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. In 1923 trouwde hij met Hetty Mansholt en verhuisde naar Overveen waar hij bekend geworden is als lithograaf voor onder meer exportcatalogi voor bloembollen en diverse kalenders. Later vestigen de twee zich in Blaricum.

Jan Voerman Jr - Biografie

Voerman junior kreeg na de vele Verkade Albums en werken in opdracht tijd zich te wijden vrij werk en het schilderen in olieverf. Zijn liefde voor al wat leeft, was zichtbaar in al zijn werk. Ook in de wijze waarop Voerman Junior de schoonheid van het verval weergeeft is liefdevol.  Schilderijen die nu nog af en toe op veilingen komen zijn prachtige bloemen, kleine stillevens, een enkel portret en wat landschappen van bijvoorbeeld de Ijssel waarvan zijn vader er zoveel maakte. Vooral de bloemen zijn prachtig uitgewerkt en lijken net foto’s. De stijl van Voerman was modern, scherp en enigszins impressionistisch.

In de collectie van het Voerman Museum Hattem hangen naast zijn werken ook die van Jan Voerman sr., Jo Koster-van Hattem en Bé Thoden van Velzen. 

Jan Voerman jr. - Verkocht via veilinghuis AAG