Subscribe to our newsletter

Language

Leo Gestel

Leo Gestel - Lyklema Fine Art

Leendert Gestel (1841-1941) was etser, illustrator, wandschilder, schilder, aquarellist, tekenaar, lithograaf, ontwerper, pastellist en heeft een impressionistische, luministische (vanaf 1910), fauvistische en kubistische periode gehad. Later ontwikkelt hij een eigen stijl en wordt dé belangrijkste exponent van de Bergense School. Zijn bijna kubistische werken uit zijn tijd in Mallorca worden momenteel als de belangrijkste gezien. 

Laren, 1910 nu in Singer Laren
Dame met sigaret, 1911, Collectie Singer

 

In 1904 maakte hij met Jan Sluijters al een reis naar België en Parijs en werd beïnvloed door de impressionisten. Na een van zijn andere reizen naar Parijs ontdekte hij het Kubisme. ‘Na de kleurontleding tijdens de eerste twee fasen volgende de vormontleding’. Zijn manier van kijken en schilderen zorgen ervoor dat hij (daarna) een geheel eigen stijl ontwikkelde binnen deze internationale kunststromingen. Samen met Sluijters en Mondriaan behoort hij tot de belangrijkste modernen. Gestel zijn vrienden noemden Leendert Leonardo, naar Leonardo da Vinci, afgekort Leo. Gestel bleef deze geuzennaam zijn hele leven gebruiken.

Gladiolen, 1913
Gladiolen, 1913

In 1914 reisde Leo Gestel, met zijn vrouw en (Duitse) kunstenaarsvrienden Else Bergh en Mommie Schwarz, naar Mallorca om te schilderen. Ze huurden een huis aan de baai bij het dorpje Terreno en was op slag verliefd op de kleuren van het eiland. Op het eiland vond hij kleur en geometrie in de natuur. Hij maakt op Mallorca zijn mooiste werken, die in 2022 te zien zijn in Museum Kranenburgh. In de eerste weken schildert Leo Gestel nog vrij realistisch, maar al snel wordt het werk abstracter met kubistische geometrische vormen in het ritme van het landschap met de kleur van het expressionisme. Hij schildert op Mallorca wel twee grote doeken per dag.

Bestand:Leo Gestel Olijfgaard Mallorca 1914.jpg
Olijfboomgaard in Mallorca, 1914

 

Van 1915 tot 1922 vestigt hij zich in Bergen waar hij zich weer meer richt op de natuur. Gestel schilderde ook daar vooral landschappen en stillevens. Dit is ook de periode dat hij lid was van de Hollandse Kunstkring waar hij 25 van zijn werken uit Mallorca tentoonstelt. In Bergense tijd ontwikkelt zijn kleurenpallet meer richting aardse tinten met veel aandacht voor licht donker in een brede penseelstreek. Hiermee was Gestel de Exponent van de Bergense School. 

Na zijn periode in Bergen reist hij naar België en later werkte hij nog in zijn atelier in Blaricum, waar zijn stijl weer meer richting de abstractie bewoog, zonder daadwerkelijk abstract te worden.

Gestel maakte reizen naar onder Beieren, Italië en woonde twee jaar in Vlaanderen. Ondanks zijn vele reizen zou hij zijn geboorteplaats Woerden nooit vergeten. Tijdens familiebezoeken bleef de stad en het omringende platteland hem inspireren. In de laatste periode van zijn vruchtbare leven schilderde hij vooral paarden en portretten bij duidelijke lijnen en contouren.

Zelfportret, 1916
Zelfportet 1916
Gestel had tijdens zijn leven al succes gegeven de grote hoeveelheid verkochte werken en de ruim 105 exposities tijdens zijn leven. De eerste was bij Arti Amicitiae in 1905 tot, de laatste tijdens zijn leven, in het Centraal Museum. Tussendoor exposeerde hij met de Moderne Kunstkring, De Hollandse Kunstkring en De Onafhankelijken en op diverse Bienalles. Singer Laren had in 1994 postuum een overzichtstentoonstelling en ook nu vind je werken van Gestel in diverse Nederlandse musea waaronder het Gemeentemuseum, Singer, Stadsmuseum Woerden, Kröller Müller tot het genoemde Museum Kranenburgh
Zomerbloemen, 1913
In dit werk vormen kleine kleurvlakjes caleidoscopisch de bloemen 

 

Previous Article Next Article