Subscribe to our newsletter

Language

Oliebollen van Albert Cuyp

Oliebollen van Albert Cuyp - Lyklema Fine Art

Jarenlang deelde Aelbert Cuyp (1620-1691) het atelier met zijn vader, Jacob Cuyp. Na de dood van zijn ouders woonde Aelbert nog een poos alleen in het huis waar hij opgroeide. Op 38-jarige leeftijd trouwde hij een rijke weduwe, Cornelia Boschman en was hij niet langer inkomensafhankelijk van zijn schilderkunst. Na 1650 ontwikkelde Aelbert Cuyp de landschappen waarmee hij bekend werd met de warme, zuidelijke zonlicht dat over het land valt. In 1652 schilderde hij nog dit werk van een meid met oliebollen. Toepasselijk dachten wij op bijna oudjaarsdag. De oliebol was ook in 1652 toen Albert Cuyp dit werk schilderde geliefd bij jong en oud. 

Albert Cuyp - 1652 - Meid met Oliebollen - Museum Dodrecht

Albert Cuyp - 1652 - Meid met Oliebollen - Museum Dordrecht

Recept voor de perfecte oliebol

  • 500 gr bloem
  • 350 ml volle melk op kamertemperatuur
  • 150 ml bier
  • 7 gr instant gist
  • 7 gr zout
  • 25 gr suiker
  • 1,5 tl kaneel
  • 1 tl koekkruiden

Los de gist eerst op in een beetje water of melk. Doe de bloem in een grote kom en roer de gist, de kruiden en de suiker erdoorheen. Meng dit beetje bij beetje met de melk en het bier tot je een glad beslag hebt. Door gist uit bier worden je oliebollen extra luchtig. Voeg het zout toe en mix nogmaals. Het moet vloeibaar zijn. Voeg nu eventueel de vulling aan het beslag toe. Klop alles met je pollepel goed door tot een luchtig mengsel. Laat het afgedekt met een theedoek op een warme plek ongeveer een uur rijzen maar niet heel veel langer. Roer het beslag voor het bakken stevig door met een houten spatel. Dit zorgt voor een zachte structuur. 

Bak in zonnebloemolie of andere plantaardige olie voor een neutrale smaak; zorg dat de temperatuur van de olie constant tussen de 175 en 180 °C is. Bak daarom niet teveel oliebollen in één keer.Maak met een ijslepel of twee eetlepels mooie oliebollen die je in de olie laat zakken. Dit gaat het handigste als je de lepel(s) voor je het in het beslag doopt even in de hete olie houdt. Dat glijdt het daarna makkelijk van je lepel af. Bak elke bol ongeveer 3-4 minuten per kant of tot goudbruin. Haal met een schuimspaan uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier. Vlak voor serveren bestuiven met poedersuiker.

Wij hebben een leuk werk van de Albert Cuyp op onze site getekend door Sjoerd Visser.

 

 

 

 

Previous Article Next Article