Subscribe to our newsletter

Language

Ontbijt van de BBQ van Nittis

Ontbijt van de BBQ van Nittis - Lyklema Fine Art
Giuseppe de Nittis breakfast-in-the-garden (1883)
Pinacoteca "Giuseppe De Nittis"
Voor Breakfast in the garden portretteerde Giuseppe de Nittis zijn vrouw en zoon. Ontbijten in de natuur is een van de meest voorkomende impressionistische taferelen. Nittis vangt het moment dat iemand anders waarschijnlijk de tafel verliet als je naar de stoel op de voorgrond kijkt, die al weggedraaid is en het servet op links. De scene wordt royaal verlicht door de zon, weerspiegeld door het spel van licht en schaduw van de bomen in de wei waar de eenden en ganzen struinen. We voelen een zomerdag die nog maar net is begonnen en oneindig lang zal zijn gevuld met dezelfde rust die werk uitstraalt. Het favoriete impressionistische principe van vergankelijkheid toont Nittis met het moment waarop de eend nadert. Waarschijnlijk is Nittis live getuige geweest van het tafereel daar impressionisten veelal en plein air werkten. Daarom brengen we ook dit gerecht naar buiten en maken een ontbijt op de BBQ.

 

Ontbijt bereid op de BBQ

  • 4 Sausages
  • 4 Eier soufles
  • 8 Muffins van de BBQ
  • Deeg op een stok gegaard in de BBQ
  • Vers fruit met hangop van Griekse Yoghurt
  • Thee
  • Cafétière met koffie en warme melk


Voor de muffins:
120 gram fijne kristalsuiker
300 gram bloem
1 tl bakpoeder
1 tl baking soda
snuf zout
2 eieren (M)
250 ml melk
120 ml zonnebloemolie
2 tl vanille extract

Voor de soufle:
60 g ongezouten roomboter
25 gr verse bieslook of peterselie
120 g Kaas naar smaak geraspt
50 g tarwebloem
300 ml volle melk
4 eieren middelgroot
Snuf zout

Maak muffinbeslag met alle ingrediënten en klop er genoeg lucht in. Vul muffin vormen en bak in de voorverwarmde BBQ (190 graden) voor zo’n 25 minuten.

Bestrijk ramequins met vet en bestrooi met handje bloem, Fruit bieslook kort aan en maak een roux van boter en bloem. Voeg al roerend de melk in scheuten toe. Totdat alle vocht steeds is opgenomen. Snijd de bieslook fijn. Rasp de kaas. Smelt in dezelfde steelpan de rest van de boter. Voeg al roerend de bloem toe. Bak 2 min. op laag vuur (roux). toe. Voeg de volgende scheut pas toe als de vorige is opgenomen. Laat op laag vuur 5 min. zachtjes koken. Roer af en toe. Neem de pan van het vuur. Splits de eieren. Doe de eiwitten in een vetvrije glazen kom. Roer de eidooiers een voor een door de bechamelsaus. Roer vervolgens kaas en bieslook door de saus. Klop de eiwitten met het zout met een mixer stijf tot het eiwit glanst en pieken vormt. Spatel 3 keer ⅓ van het eiwit door de saus. Vul de ramequins, strijk de bovenkant glad en de randen vrij. Bak de soufflés in het midden van de oven in ca. 20 min. BBQ en gaar. Serveer direct.

Bak tegelijkertijd de ui, de bacon en de worstjes op de plaat in de BBQ. Halveer de tomaten en bak mee

Laat Griekse yoghurt in een vergiet met een kaasdoek uitlekken zodat je hangop krijgt

Snij het fruit klein en strooi over de hangop en zet weg in ijskast

Serveer met de thee, koffie en eventueel vers sinaasappelsap in de tuin onder de bloesembomen. Vergeet niet een wit tafelkleed over de tuin buiten te leggen.

Previous Article Next Article