Subscribe to our newsletter

Language

Veelzijdige Theo Bitter

Veelzijdige Theo Bitter - Lyklema Fine Art

Theodorus Bitter (Den Haag 1916 –1994) was een veelzijdig Nederlands graficus, kunstschilder en tekenaar die gerekend wordt tot de Nieuwe Haagse school. Bitter volgde zijn opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, waar Henk Meijer (1884-1970) en Arnold Smith zijn leraren waren. Later van 1946-1960 gaf hij zelf les aan dezelfde academie.

Hij werkte in Den Haag, Oslo, Lecce en later weer in Den Haag, waar hij woonde in het Artiestenhofje aan de Trompstraat. Hij schilderde, tekende en aquarelleerde familieportretten in een naïeve realistische stijl; vissers op zee in een abstract-expressionistische stijl; landschappen in abstracte stijl en figuren in neoabstracte stijl.

Mevrouw Bitter-1946-RKD

Mevrouw Bitter-1946-RKD

Bitter was medeoprichter van Verve en Fugare waartoe ook de schilders Jan van Heel, Willem Hussem en Jaap Nanninga behoorden. Ook was hij lid van de Pulchri Studio en de Haagse Aquarellisten. Hij werkte vaak samen met Dirk Bus en ontving in 1949 de Jacob Marisprijs voor schilderkunst. Ook maakte decors voor de Haagsche Comedie, textielontwerpen en boekillustratie.

Meer biografiën 

 

Bloem stilleven-Joop Stierhout
Bloem stilleven- via Joop Stierhout.nl
Previous Article Next Article