Subscribe to our newsletter

Language

Ad Blok van der Velden

Ad Blok van der Velden - Lyklema Fine Art

De in 1913 geboren schilder Ad Blok van der Velden geldt als de bekendste Tesselse schilder van de 20e eeuw. 'Blok' werd in Dordrecht geboren en bezocht de academie in Rotterdam. In 1934 kwam hij voor het eerst naar Texel, waar hij als natuurmens werd gegrepen door de schoonheid en ongereptheid van het landschap. Vanuit zijn huis bij De Koog trok hij over het eiland om te schilderen. Van Staatsbosbeheer kreeg hij toestemming om te schilderen in natuurgebieden die in het broedseizoen waren afgesloten.

Ad Blok van der Velden

Foto via Texelse Courant

 

Zijn stijl in de beginjaren lijkt het meest op die van de Haagse School. Na een periode van twee jaar in de Franse stad Nice keerde hij terug naar Nederland en vestigde hij zich in augustus 1940 samen met zijn vrouw Ietje op het eiland. Na 1953 als hij weer in Zuid Frankrijk is geweest schakelt hij over naar een licht pallet, soms met stijlkenmerken van Vincent van Gogh.

Ad Blok van der Velden De Slufter;  foto via Kunstgalerie_Arnold

Als professioneel schilder legt hij het Texelse landschap op vele manieren vast, tekenend, aquarellerend en schilderend. De Slufter en de Muy maar ook Texelse boerderijen, diverse malen gecombineerd met bloemen. Het nog onverkavelde landschap, de boerderijen, het strand en de duinen vormden een voortdurende bron van inspiratie voor zijn kleurige, impressionistische schilderijen. In het laatste oorlogsjaar werd hij samen met een honderdtal andere Texelaars gedwongen tewerkgesteld bij de bouw van Duitse verdedigingswerken rond de Drentse hoofdstad Assen. Hij maakte in die periode een groot aantal tekeningen. Ook het Texelse landschap werd veelvuldig vastgelegd.

Ad Blok van der Velden - 1956_-_via RuudvanderVeldenKunst

Als gevolg van die grootschalige ruilverkaveling voelde hij zich minder verwant met Texel en week hij enkele zomers uit naar Terschelling. Vanaf 1971 verbleef de schilder steeds vaker in Frankrijk en daarna in Italië. In 1979 verliet hij Texel definitief voor Varese in Italie met een grote afscheidsexpositie.  In 1980 overleed hij en werd aanvankelijk ook begraven in Italie.  In 1995 vond er een herbegrafenis plaats en werd hij naast zijn tweede vrouw Hanneke Breur geplaatst. Zijn werk is de laatste maanden weer meer gevraagd. 

Mocht u werken van Blok van der Velden willen verkopen of kopen dan helpen we graag. 

 

Previous Article Next Article