Subscribe to our newsletter

Language

Ambachtelijke Paul Bodifée

Ambachtelijke Paul Bodifée - Lyklema Fine Art

Paul Bodifée (Deventer 1866 1938) was een Nederlands kunstschilder en graficus uit een gezin van acht kinderen. Hij werkte in een stijl die verwant is aan de Haagse School met invloeden van de Amsterdammers van Allebe, en werd vooral bekend om zijn landschappen en stadsgezichten van mooi Deventer, mooi Salland en mooi Nederland - zoals hij dat zelf zou zeggen.

Bodifée - Kersenbloesem
Bodifée - Kersenbloesem 

Hij volgde na de HBS een opleiding tot tekenleraar en nam daarna dik een jaar lang schilderlessen aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Een stad die zich in die periode wel heel stormachtig ontwikkelde. Deze opleiding, daartoe ‘gedwongen door zijn vader, gerechtsdeurwaarde, zorgde voor iets meer zekerheid van inkomsten dan 100% voor de kunst te gaan leven. In zijn studietijd maakte Bodifée veel studies naar zeventiende-eeuwse Hollandse meesters en leerde vele kunstenaarsvrienden kennen. Hij ging werken in een atelier in Nieuwer-Amstel en werd lid van de kunstenaarsvereniging Arti et Amicitiae met hun pand op het Rokin 112 ten teijde van Arnold Gorter, George Henrdik Breitner, Willem Witsen, Maurius Bauer en later zwager Henri Leeuw. Hier exposeerde hij ook voor het eerst in 1890.  Na zijn opleiding werd hij tekenleraar in Ravenstein en later aan de HBS in Deventer.

 Bodifee-Deventer

Deventer

 

In 1896 trouwde hij met Rosa Elisa Leeuw, met wie hij vier kinderen kreeg. De contacten met de familie van Rosa stimuleerden Bodifée in zijn artistieke ontwikkeling. Zijn schoonfamilie waren veelal ook kunstenaars met architecten, beeldhouwers en schilders onder hen. Ze musiceerden veel, met Paul op de gitaar en maakten studiereizen naar onder meer Barbizon.

Voor 1900 schilderde hij vooral karakteristieke figuurstukken en portretten, maar uiteindelijk vond hij zijn definitieve roeping in het weergeven van de natuur. Hij schilderde 'en plein air', soms ook samen met zijn leerlingen in Overijssel en met name Salland, met zijn droge zandgronden en de wateren rondom Giethoorn. Ook maakte hij pittoreske stadsgezichten van Deventer, Zutphen en Nijmegen. Verder ontwierp hij decors voor toneeluitvoeringen en beschilderde hij de muren van de sociëteit van kunstenaarsvereniging Pictura Veluvensis. Opdrachten voor grafisch werk brachten hem door het hele land waar hij ook die steden vastlegde met zijn penseel.

Bodifée - Eibergen

Bodifée schilderde voornamelijk in een stijl die verwant is aan de Haagse School, met een vrij-impressionistische hand en met eigen typerend kleurgebruik, vaak in groengrijze toonwaarden, aangevuld met blauw. De compositie is meestal op ooghoogte weergegeven, ambachtelijk opgezet en met grote precisie. De grote ontwikkelingen op maatschappelijk en cultureel gebied volgden elkaar in hoog tempo op maar Bodifée trok duidelijk zijn eigen spoor.

Zijn werk is onder andere te zien in Museum De Waag in Deventer. Hij was sinds 1911 ook lid van de eveneens behoudende kunstenaarsvereniging Pulchri Studio waar jaarlijks tot zijn zeventigste exposeerde. Hij overleed op 72 jarige leeftijd in 1938, kort na zijn echtgenote Rosa. 

 

Meer lezen? Bestel dit boek: 

Paul Bodifee, Roel H. Smit-Muller | 9789057303937 | Boeken | bol.com

 

 

Meer biografiën

Previous Article Next Article