Subscribe to our newsletter

Language

Colorist Monnickendam

Colorist Monnickendam - Lyklema Fine Art

Martin Monnickendam is geboren op 6 september 1874 in de Reguliersbreestraat in Amsterdam. Hij was de zoon van Meijer Monnickendam en Roosje Rippe.
Hij was in zijn tijd erg beroemd en bekend. Volgens liefhebbers hoort hij in het rijtje van Israëls, Sluijters, Breitner en Maks. ''Hij verkocht goed, het was een gevierde man.'' Monnickendam maakte veel kleurrijke stadsgezichten van Amsterdam. Hij was een snelle tekenaar en een colorist met een afzonderlijke persoonlijkheid.

Hij groeide op in welstand in een liberaal Joods gezin. Op zijn vijfde werd hij al van school gestuurd omdat hij alleen maar aan het tekenen was. Zijn eerste leraar was de heer Rust, een maritiem schilder. Lessen volgde hij ook op Felix Meritis. Op 16-jarige leeftijd ging hij in opleiding bij de Rijksacademie van Auguste Allebé. Onder Allebe was de Rijksacademie vrijer geworden maar nog steeds traditioneel in opleiding met een gedegen tekenopleiding als basis. Het was in de tijd van Breitner, Vaarzon Morel en Mondriaan. Duyant & Ansingh werden daar vrienden voor het leven. Monnickendam werd lid van Arte Amicitia, waar hij elk jaar ook exposeerde en van het Sint Lucas die losser was en breder georiënteerd. In 1895 ontdekte Martin in Parijs de etskunst. En maakte kennis met de schilders van Barbizon tijdens een wandeling van Parijs naar Fontainebleau en Moret Sur Loinge. 

Kunstshilder Marius Monnickendam voor zijn schilderij met de titel 'Salomé'  bij Arti et Amicitiae (Vereniging van Beeldende Kunstenaars) in Amsterdam.  Voor dit schilderij ontvangt hij van koningin Wilhelmina een gouden  medaille. -

Salome hier hangend bij  Arte Amicitia
In 1902 opent Monnickendam zijn atelier in de Pijp in Amsterdam. Monnickendam deed veel mee aan internationale tentoonstellingen maar ook in eigen land. Bijvoorbeeld aan die van de Levende Meesters in Arnhem (1912) waar hij een gouden medaille kreeg voor Salome. In die tijd legde hij, in opdracht van kunsthandelaar Houthakker het snel veranderende Amsterdam vast. Ook maakte hij in opdracht portretten.
Monnickendam - 1915 - Politiebureau Rembrandtplein-Joods Historisch Museum
1915 - Politiebureau Rembrandtplein-Joods Historisch Museum

Na 1925 tot begin jaren 30 maakte hij vele reizen naar onder meer Italië tot dat de crisis uitbrak en ook Monnickendam zijn bijverdiensten moest uitbreiden met lesgeven en het maken van illustraties voor nieuwsbladen zoals De Amsterdammer. Zijn verfgebruik werd met de jaren vetter en dikker. In zijn hele oeuvre valt vooral zijn kleurgebruik op als een echte colorist. Rond de 1920 legde hij zich vooral toe op de aquarel. Veelal maakte hij op locatie een pastel die hij later dan uitwerkte. Ondanks dat hij de techniek die Breitner gebruikte door buiten foto’s te maken, werkte hij liever op deze manier samen met gedetailleerde aantekeningen om zijn werk op te zetten en uit te werken.

 Martin Monnickendam - 1922 - Schreiertoren
1922 Schreierstoren

De schilder overleed aan het begin van de oorlog. Zijn werken bleven behoed voor plunderingen ondanks zijn Joodse afkomst. Na de oorlog zaten zijn, niet Joodse vrouw en dochters met zijn gigantische nalatenschap. Ze hoopten dat de tijd van interesse in het werk zou terugkeren, maar dat bleef uit. 30 jaar later zijn de werken gered door een stichting opgericht door notaris Van Helden die in 1973 en een catalogus van 4300 werken maakte en zorgde voor een tentoonstelling in het stadsarchief. Ook onder meer het Amsterdams Historisch Museum, het Joods Historisch Museum en het Rijksmuseum hebben schilderijen en tekeningen van de Amsterdamse schilder gekregen.

Martin Monnickendam-1929-ontvangst Lord Mayor op het paleis
1929-Ontvangst Lord Mayor op het paleis op de Dam

 

Monnickendam schilderde het leven van de grote stad met drukke straten, theaters en schitterende winkels in een krachtige impressionistische stijl. Ook is hij vermaard om zijn theaterinterieurs. Hij schilderde echter niet de toneelspelers, maar het publiek. Dat wilde minstens zo graag bekeken worden als de acteurs. Uitgedost in galakleding, kletsend, rokend, flirtend of schrijdend over de rode loper.

 

Martin Monnickendam-1935-Synagoge van Amsterdam
Martin Monnickendam-1935-Synagoge van Amsterdam

Publiek in het theater

 

Het boek Hommage van Monnickendam vind je hier

 

Meer biografieën

 

 

Previous Article Next Article