Jits Bakker (Renkum 1937-Wageningen 2014) werkte meer dan 50 jaar als onafhankelijk en grenzeloos veelzijdig kunstenaar. Bakkers vader werd wegens verzetsdaden geëxecuteerd in Kamp Vught en hun huis werd plat gebombardeerd. Jits werd naar Friesland geëvacueerd en woonde na de oorlog een jaar in Zweden om aan te sterken. Terug in Nederland volgde de ambachtsschool en haalde diploma decoratieschilder. Jits werd de kostwinner van het gezin. Hij werkte als vloerstoffeerder en behang ontwerper en studeerde in de avonduren aan de Kunstacademie Arnhem. In 1955 voer hij voor een jaar als matroos op de binnenvaart, werkte bij een reclamebureau en vervulde zijn dienstplicht bij de Marine. In 1959 studeerde Bakker af aan de Grafische school in Utrecht en had hij zijn eerste tentoonstelling van aquarellen en portretten in De Reehorst in Ede. Vanaf 1962 werkte hij als grafisch vormgever bij ingenieursbureau Grondmij NV.

Vanaf 1969 legde hij zich volledig toe op het kunstenaarschap en zwierf over de wereld. Hij vestigde zich in zijn atelier "de Kooi" met beeldentuin in De Bilt en in Andalusië in Zuid-Spanje en later ook in de Belgische Ardennen. Beeldhouwen in brons en marmer was zijn grote passie, maar hij was ook actief als schilder, glaskunstenaar, graficus en sieradenmaker. De beelden van Jits hebben meestal een grote dynamiek; expressieve beweging en uitbundigheid zijn kenmerkend voor zijn werk. Vanaf 1959 exposeerde Bakker in binnen- en buitenland. Bakker is ook de maker van de Jaap Edentrofee (1972) en diverse andere (sport) prijzen. Naast sport vond hij inspiratie in mythologie en muziek. Sinds 1999 herbergt Landgoed Beerschoten in De Bilt een museumcollectie van meer dan 30 monumentale sculpturen. Het was een grote wens van de kunstenaar om zijn werk vrij toegankelijk te maken voor het publiek en is elke dag vrij toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang.In talloze publicaties die tot nu toe over zijn werk verschenen, is de nadruk gelegd op zijn beeldhouwkunst en dat is ook waar de meeste hem van kennen maar daarmee wordt zijn artistieke veelzijdigheid ernstig tekort gedaan.

Beeldhouwen in brons en marmer was zijn grote passie, maar hij was ook actief als schilder, glaskunstenaar, graficus en sieradenmaker. Fameuze opdrachten in binnen- en buitenland hebben ervoor gezorgd dat hij internationaal faam verwierf met zijn kunst. De beelden van Jits kennen doorgaans een grote dynamiek; expressieve beweging en uitbundigheid zijn kenmerkend voor zijn werk. Maar ook ‘stille’ en intieme beelden maken deel uit van zijn oeuvre. De mens vormt het belangrijkste onderwerp van Jits Bakker. Belangrijke inspiratiebronnen hiervoor waren onder meer de klassieke mythologie, muziek, dans en sport. Jits koos met deze universele thematiek voor een herkenbare, tijdloze beeldtaal.
In december 2014 ontving Jits Bakker postuum de “Sport and Art Award” van het IOC, voor het verspreiden van de Olympische waarden en zijn betekenis voor de sport. In Nederland is de Jaap Eden trofee bijvoorbeeld van zijn hand. Vanwege grote nationale- en internationale belangstelling voor het werk van Jits Bakker, ontstond de behoefte om een permanent openluchtmuseum te ontwikkelen voor de gemeenschap. Sinds 1999 bevindt zich op het landgoed Beerschoten in De Bilt een museale verzameling van ruim 30 monumentale beelden van Jits Bakker die permanent zijn geëxposeerd. Het was een grote wens van de kunstenaar om zijn werk belangeloos beschikbaar te stellen aan het publiek. De kunstcollectie op landgoed Beerschoten werd in 2009 officieel door Jits Bakker geschonken aan de samenleving.
Ook als schilder, tekenaar, aquarellist, glaskunstenaar, graficus en maker van sieraden bezat hij onmiskenbare kwaliteiten. Hij omarmde het renaissanceprincipe dat de mens op deze aarde is gekomen om zich zo veelzijdig mogelijk te ontwikkelen. Jits startte zijn artistieke carrière immers met het vol overgave beoefenen van de schilderkunst. Aanvankelijk werkte hij voornamelijk in het verlengde van de impressionistische traditie, maar in de loop der jaren groeide hij steeds nadrukkelijker uit tot een rasechte expressionist. En binnen die stroming ontwikkelde hij zich in de richting van het fauvisme. Jits Bakker is in hart en nieren schilder gebleven. Hoewel zijn beelden een ongekend hoge vlucht hebben genomen, zijn er een indrukwekkende hoeveelheid schetsen, aquarellen en schilderijen die hiervan getuigen. Portretten, figuurstudies en vooral landschappen genoten zijn voorliefde. Jits was in zekere zin een onvervalste plein-airist en schilderde zoals hij het beleefde en dus waarin persoonlijke emoties en ervaringen zijn gevangen
In 1962 maakte Jits Bakker zijn eerste glasmozaïeken en tot zijn overlijden aan toe maakte hij werken van deze kleurrijke, transparante materie die zorgen voor bijzondere licht- en kleureffecten. En qua sieraden betreft zag hij een sierraad als een miniatuurbeeld met alle kenmerken van autonome beeldhouwkunst. Ook maakte hij velen van grafische werken. De universele mens in hem kwam op allerlei manieren naar buiten. In thematiek, materiaalbeheersing, vakmanschap en beeldtaal liet hij zich kennen als een allrounder. Hij was een doener en een vorser; een man die alles onderzocht en het goede behield; iemand die voor zichzelf tot de slotsom gekomen was dat het leven waardevol is in uitersten en niet in behoudzucht en middelmaat.
Bakker trouwde 2 keer en had 4 kinderen waarvan er zoon Tibo van de Zand ook als bijna fauvistisch schilder werkt. Een stichting beheert zijn nalatenschap en de beeldentuin met ruim 30 beelden die officieel nu eigendom zijn van de provincie. Het beeldenpark Jits Bakker is dagelijks vrij toegankelijk.
Wij verkochten ooit onderstaand beeld en zijn altijd op zoek naar meer beelden en schilderijen van deze kunstenaar.