website

Warhol: Beatrix

Lyklema Fine Art kreeg de opdracht een werk van Warhol te vinden in haar netwerk met een unieke zeefdruk van koningin Beatrix. Via de contacten uit de Sotheby’s tijd en haar studie wist Femke binnen enkele dagen een werk voor de juiste prijs te bemachtigen voor onze klant. Van het werk van Pop Art kunstenaar Warhol (1928-1987) zijn gemaakt in een serie van 4 van 4 verschillende vorsten. Die van Beatrix vond Warhol zelf het mooiste. Van elk werk zijn 30 afdrukken gemaakt + 5 'AP', 2 PP en 2 HC.

De serie is zeer gewild onder internationale verzamelaars en gaan als zoete broodjes over de toonbank. Warhol maakte de afbeeldingen van Beatrix in 1985 die direct zeer enthousiast was over het idee en verguld met de uitvoering.

Naast Beatrix waren dat koningin Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk, koningin Margrethe van Denemarken en koningin Ntombi Twala van Eswatini (voorheen bekend als Swaziland). Het idee voor de reeks werd in 1985 aan de Amerikaanse kunstenaar geopperd door de Nederlandse galeriehouder George C.P. Mulder. Hij gaf de serie later voor 100.000 gulden elk. 

 

Momenteel is er een tentoonstelling van Warhol in het gemeentemuseum te Den Haag met onder andere deze werken.