Subscribe to our newsletter

Language

Bitterballen op het terras van Leo Gestel

Bitterballen op het terras van Leo Gestel - Lyklema Fine Art

Dit impressionistische schilderij van Leo Gestel is niet eens typisch voor hem maar wel voor de periode en het leven in Amsterdam begin vorige eeuw. Naar buiten. Flaneren en genieten van het buitenleven. Als schilder en pleir de dagelijkse waarheid vastleggen in snelle toetsen en wellicht dit later op het atelier verder uitwerken. Dit werk maakte onderdeel uit van de aquarellen tentoonstelling in het Amsterdams Archief waar we eerder over schreven. De sfeer is heerlijk. Het doet ons verlangen naar een vers getapt pils met bitterballen van Holtkamp. 

 

Leo Gestel Terras Amsterdam

Rembrandtplein Leo Gestel

 

Recept voor de perfecte bitterballen

Draadjesvlees van 500 gram riblappen

Peterselie, laurier, 500 ml water en andere smaakmakers voor het draadjesvlees

80 gram Boter

120 gram Bloem

2 el Mosterd

6 blaadjes Gelatine

4 Eieren 

Paneermeel

Panko

Hocras - Bitterballen - Snacks - Fastfood, snacks, hand & softijs - Food -  Assortiment

Doe het vlees in een pan met de fond, laurier, foelie en peterselie en het water. Breng tegen de kook aan. Laat op laag vuur 3 uur met deksel op de pan garen. Zet het vuur uit en laat het vlees afkoelen zonder deksel op de pan in de bouillon. Dit duurt ongeveer 3 uur. Haal het vlees uit de pan en snijd fijn. Zeef de bouillon. Meet 400 ml van de bouillon af.


Smelt de boter in een pan en voeg 80% van de bloem toe. Laat al roerend op laag vuur gaar worden tot de bloem na ongeveer 5 minuten roux wordt en begint te kleuren. Schenk in delen de apart gehouden bouillon bij de roux en roer op laag vuur tot een dikke saus. Laat 3 min. op laag vuur zachtjes koken, tot de ragout mooi glanst en gaar is. Voeg het vlees toe. Voeg de mosterd toe. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Haal van het vuur. Week de gelatine 5 min. in koud water en knijp deze uit en voeg toe aan de ragout. Laat vervolgens afkoelen in de koelkast. 

Na 4 uur kun je de salpicon in kleine balletjes rollen en door de losgeslagen eieren halen en door de overgebleven bloem, nogmaals ei en dan de paneermeel en als laatste de grove paneermeel (panko). Zet vervolgens de ballen minimaal 30 minuten in de vriezer en bak af in frituur van 180 graden. Frituur telkens ca. 10-12 bitterballen in ca. 4 min. goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier. Lekker met mosterd, een zonnetje en een pils. Proost Leo. 

Previous Article Next Article