Subscribe to our newsletter

Language

Centre Pompidou

Centre Pompidou - Lyklema Fine Art

Het Centre Pompidou is het enige museum ter wereld dat een compleet overzicht biedt van 20e-eeuwse kunstwerken. De presentatie van de collectie vanaf het begin van de vorige eeuw tot vandaag de dag is chronologisch geordend en multidisciplinair. Moderne schilderkunst, grafische kunst en design, fotografie en nieuwe media: het komt allemaal aan bod. Het museum vormt de scheiding tussen Les Halles en de gezellige wijk Le Marais. Vlak naast het gebouw vind je de zeer kleurrijke Stravinsky fontein.

Wij bezochten de permanente collectie op de vijfde verdieping met bovenal schilderijen tussen 1900 en 1960 en vergaapten ons aan de vele topstukken van Delaunay, Duchamps, Mondriaan, Miro, Kandinsky, Karel Appel, De Vlaminck, Warhol, Van Doesburg en vele anderen. De collectie bestaat uit ruim 7000 werken van 1535 artiesten, aangevuld met nog eens ruim 800 anonieme werken. Je vindt er naast de bovengenoemde kunstenaars ook werken van onder andere Henri Matisse, Pablo Picasso, en Marc Chagall. De Fauvisten en Symbolisten zijn oververtegenwoordigd in deze tentoonstelling in dit magnifieke gebouw; ook de Stijl en de Duitse Expressionisten hadden hun eigen zaal.

Karel Appel
Vassily Kandinsky, Mit dem schwarzen Bogen
(Avec l'arc noir) 1912     Henri Matisse - Centre Pompidou
Pablo Picasso - Centre Pompidou   Joan Miro Blue II Impression d'art : Amazon.fr: Cuisine et Maison 

 

Op de vierde verdieping worden de werken van 1960 tot het heden tentoongesteld. De focus ligt er op minimalistische en conceptuele kunst van zo’n 750 artiesten. Je vindt er werken van Francis Bacon, Andy Warhol en Yves Klein terug. Daarnaast vind je er ook de Hedendaagse en Progressieve Collectie die bestaat uit zo’n 400 werken die gemaakt zijn vanaf de jaren negentig van Olafur Eliasson, Yaël Bartana en Anri Sala.

Het Centre Pompidou is ondergebracht in een opvallend gebouw dat ontworpen werd door Renzo Renzo Piano en Richard Rogers en opende haar deuren in 1977. De functionele elementen van het gebouw zoals liften, waterleidingen en airconditioning zijn aan de buitenkant geplaatst. Hierdoor is er binnenin meer ruimte vrijgekomen voor de tentoonstelling van kunstwerken. De buizen, gangen en leidingen hebben allemaal een specifieke kleur. Zo zijn de blauwe buizen luchtbuizen. Transporteren de groene buizen water en regelen bijvoorbeeld de witte buizen de ventilatie van het gebouw. In de rode buizen zitten de liften. Ook de roltrappen zitten aan de buitenkant van het gebouw. Het gebouw heeft in de loop der tijd veel andere architecten geïnspireerd. Vanaf het dakterras heb je een mooi uitzicht over Parijs. Wij hebben dit overgeslagen omdat het miezerde. De volgende keer kan nog wel even duren want het centre gaat voor een grote renovatie eind 2023 vier jaar dicht. Een eeuwigheid.

Centre Pompidou in Paris in France

Previous Article Next Article