Subscribe to our newsletter

Language

De duif van René Magritte

De duif van René Magritte - Lyklema Fine Art

Magritte is een kunstenaar die iedereen wel herkend. Zijn surrealistische werken zijn ware kunst omdat hij een eigen stijl en nieuwe stromingen heeft kunnen beginnen. Als Paul Bocuse en Ferran Adriá. Het werk van Magritte is net zoals dat van bijvoorbeeld Salvador Dali en Carel Willink zeer fijn geschilderd, hetgeen het realistische effect van in werkelijkheid onbestaanbare voorstellingen benadrukt. Het bekendste werk van Magritte is zonder enige twijfel La Trahison des Images (1928-29) of "Het verraad van de voorstelling" met de geschilderde tekst: Ceci n'est pas une pipe onder de zeer realistische afbeelding van een pijp. Elke verwijzing naar een echte pijp pleegt verraad aan het feit dat een pijp eigenlijk een idee is en dus zijn oorsprong heeft in de geest.

Door ons telkens te bevragen en als het ware te misleiden, dwingt Magritte ons over kunst na te denken. In dat licht kunnen ook de titels van het werk van Magritte gezien worden. Deze hebben meestal niets te maken met het onderwerp van het schilderij. René Magritte vond dat het de taak is van de kunstschilder om de realiteit in een ander kader te plaatsen. Een duif werd wel vaker in de kunst afgebeeld en stond in religieuze kunstwerken vooral voor de heilige geest. De witte duif staat natuurlijk ook voor de vrede. Aan jou als kok de opdracht om duif op een andere manier te presenteren. In een bos, in een ei of in een nest bijvoorbeeld. 

Duif in het bos

• 4 duiven
• 150 g mirepoix
• boter

• knoflook
• peperkorrels
• tijm
• laurier
• 3 dl port
• 1 l gevogelte consommé
• 1 l kalfsfond

Voor garnering
Morilles
Groene asperges
Scheuten van bosui
Cresson sla
Doperwten
Jullienne van aardappel 
Bladerdeeg en vormen van halve eieren

Serveer de duif alsof je het moet zoeken. Maak er een bos van waarbij je het onderwerp nauwelijks helemaal ziet. Precies zoals Magritte dat vaak doet. Serveren in een ei van bladerdeeg of in een vogelnest van aardappel is ook top.

Ontdoe de duiven van borst en billen en vacumeer ze. Gaar de borsten op 65°C gedurende 23 min en de billen op 58°C gedurende twee uur. Laat afkoelen.
Bak voor de saus de gekuiste karkassen aan in de oven en doe over in een braadpan. Voeg mirepoix toe en een teen knoflook, de overige kruiden en de port toe en laat inkoken. Doe er gevogelte consommé en kalfsfond bij en laat opnieuw inkoken. Zeef, breng op smaak met peper en zout en monteer met klontje verse boter.

Bak de duivenborsten en billen apart aan op de tepanyaki. De borsten gaan daarna in de oven en de billen nog 4 min in de oven op 180°C . Versnijd de borsten en dresseer op het bord. Garneer met een garnituur van geblancheerde  en daarna licht gegrilde seizoensgroenten zoals op de foto. Serveer de saus apart. Voor de alternatieve presentatie bak de bladerdeeg in een mal in de vorm van een ei om het gerecht in te presenteren. Leg de aardappel in een bolvorm over elkaar heen zodat een nest ontstaat die je vervolgens kan frituren. 

Previous Article Next Article