Subscribe to our newsletter

Language

Ferdinand Hart Nibbrig

Ferdinand Hart Nibbrig - Lyklema Fine Art

Hart Nibbrig (Amsterdam 1866-Laren 1915) werd als tweede kind geboren in een gezin van vijf kinderen. Reeds op jonge leeftijd werd het tekentalent van Ferdinand opgemerkt. Dat hij  in 1881 leerling van de tekenschool Quellinus werd is dan ook een logisch vervolg. Daarna deed hij een studie aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten (1883-1888), beiden in Amsterdam.

In zijn eerste jaren als schilder werkte Nibbrig daarom ook in een impressionistische stijl van de Amsterdamse school. Hierna vertrok hij naar Parijs om zijn studie af te ronden aan de Académie Julien. Hij ontmoette o.a. Van Gogh en Seurat en vooral door de invloed van Seurat wendde hij zich af van het Amsterdamse impressionisme om zich te bekwamen in het pointillisme met zijn stippeltechniek.

Hart Nibbrig introduceerde het luminisme en het pointillisme in Nederland wat wordt gekenmerkt door de heldere kleuren en het vele licht. Periodiek schilderde hij in Algerije, Duitsland en op panorama Vlieland en gedurende de zomers  verbleef hij veel in het Zeeuwse Zoutelande. Hier vervaardigde hij een aantal landschappen waarin hij zijn techniek van het schilderen van grote helderheid en het fijne pointillisme toont.

Hart Nibbrig - 1894 - Oogstmaand

1894 Oogstmaand

Hij zag echter het statische en de beperkingen van het pointillisme en probeerde een synthese te bereiken met het toevoegen van realistische elementen. Hiertoe zette hij korte penseelstreken op het doek zoals hij dat bij Van Gogh had gezien. Dat resulteerde in een aantal sterke schilderijen van Gooische boeren.

Naast een bekwaam schilder toonde hij zich ook een hartstochtelijk wielrenner. In 1885 won hij de eerste grote wegwedstrijd in Nederland, van Amsterdam naar Arnhem. Na een jaar Parijs vestigde hij zich in 1894 in Laren waar hij villa ‘Olmenhove’ liet bouwen op de Naarderstraat 63. Op 25 maart 1895 trouwde hij met Johanna Moltzer (1869-1957). Ze kregen drie zoons en een dochter.

Hart Nibbrig - Singer Museum

Zoutelande 1910

 

In 1910 kwam Hart Nibbrig voor het eerst in Zoutelande en kocht er al snel een duinpan waar hij een huis op liet bouwen om er de vakanties door te brengen. Daar kon hij productief zijn en schilderde dus veel. 

In het nabijgelegen Domburg vormde zich een kunstenaarskolonie met onder meer Jan Toorop en Piet Mondriaan. Nibbrig nam plaats in de tentoonstellingscommissie waarmee hij een belangrijke schakel in de Nederlandse Schilderkunst werd. Zijn werk werd door collega's toen al op waarde geschat.

Zoutelande 1910

Zoutelande 1910

De lichtere kleurweergave die toe en vogue was had de overhand. Hij was met grote regelmaat buiten te vinden, om in de open lucht de lichteffecten te bestuderen. Hij stapte af van de bruine en duistere tinten. De lichtere kleurweergave die toe en vogue was had de overhand. Daarmee was hij voor vele andere schilders een grondlegger van een ‘lichtere’ werken waar het luminisme bekend om staat. Ook had hij een typisch hoop oogpunt voor zijn panoramische landschappen. 

De penseelvoering werd later steeds losser. Naast landschappen schilderde Nibbrig ook portretten van mensen met de doorleefde gezichten op Walcheren. Naast Zeeland werkte hij ook in Vlieland en hij maakte reizen naar Noord Afrika en Duitsland.

Hart Nibbrig

Op 52-jarige leeftijd stierf Hart Nibbrig na een langdurige ziekte. Door een schenking van zijn zoon bezit het Singer Museum in Laren een grote collectie van zijn werk dat in een naar hem vernoemde zaal getoond wordt. In Laren is ook de Hart Nibbriglaan naar hem vernoemd.

 

Meer weten? Koop dan dit boek over Hart Nibbrig en ga naar het Singer in Laren.

 

 

Previous Article Next Article