Subscribe to our newsletter

Language

Palais des Beaux-Arts van Lille

Palais des Beaux-Arts van Lille - Lyklema Fine Art

 

Het Palais des Beaux-Arts van Lille wordt beschouwd als het tweede algemene museum van Frankrijk, net na het Louvre, door zijn grote collectie. Het museum is gebouwd van 1885 tot 1892 in opdracht van Napoleon en ligt aan de Place de République. Het gebouw is typisch voor de Franse architectuur van die tijd. Het is in 1997 opnieuw ingericht en sindsdien is er weinig meer aan gedaan behalve dan de diverse uitgesproken kleuren op de muren om de vele schilderijen en beelden contrast te geven. Sommige muren zijn paars, donkergroen of gelig en andere weer gewoon wit.

De zalen zijn immens groot. Er hangen schilderijen van Rubens, Van Dyck, Goya, Delacroix, etc.. Onze liefde ging uit naar de naar de werken van Courbet, Edouard Pignon, Millet, Claus, Sisley, Picasso, Monet, Gilbert en Guillaumet, Wouters, Toulouse-Lautrec en Léger. Ook hing er een zeldzame Van Gogh die minder mooi was maar ontegenzeggelijk van zijn hand en daarmee kunst met een grote K.

 

Van Goch-1890-Koeien-Musee des Beaux Arts
Van Gogh-1890-Koeien- Palais des Beaux Arts

 

In de beeldengalerij liepen we langs werken Jean-Baptiste Carpeaux, Auguste Rodin, Camille Claudel, Frédéric Auguste Bartholdi en anderen. Na bijna 1,5 uur in het museum hebben we de stad verkend. Pas de tweede dag van ons bezoek aan Lille ontdekten we de Place Charles de Gaulle met daarom heen de prachtige architectuur van deze voormalige Spaanse en Belgische stad die nu toch echt Frans is.

 

Gustave Guillamet-1865-Marche Arabe dans la plaine Torcia-Musee des Beaux Arts
Gustave Guillaumet-1865-Marche Arabe dans la plaine Torcia
Edouard Pignon-1949-Le Poele Flamand-Musee des BEaux Arts
Edouard Pignon-1949-Le Poele Flamand
Picasso Musee des Beaux Arts
Picasso Palais des Beaux Arts, Lille
Fernand Leger - Musee des Beaux Arts
Claude Monet-1904-London
Claude Monet-1904-London
Previous Article Next Article