Subscribe to our newsletter

Language

Kalfswang van Anton Mauve

Kalfswang van Anton Mauve - Lyklema Fine Art

Mauve was een van de Haagse School schilders die en plein air diverse facetten van het buitenleven vastlegde; beroemd is hij geworden door zijn heide landschappen met kudde schapen waarbij de luchten vervloeien met het licht van het glooiende landschap. Mauve en zijn tijdgenoten legden de natuur ook helemaal natuurlijk vast net als Potter dat eeuwen voor hen al gedaan had. Mauve was in 1883-1888 nog leraar van Van Gogh. De grijze luchten en de weergave alsof het een foto is. Schilderijen van de achterzijde van ‘weglopend' vee waren goedkoper dan van voren vastgelegde beesten. Vandaar dat we hier gekozen hebben voor een stuk vlees dat te weinig gebruikt wordt maar oh zo mals is.

Kalfswang op een puree van jonge doperwten

Halve kilo kalfswang
Uien
Peen
Rode wijn
Tomaten
Bouquet garni
300 gram jonge doperwten
Zout, peper
30 ml room

Zout de kalfswang een uur van tevoren en laat op kamertemperatuur komen. Braad de kalfswang aan totdat er een krokant kostje ontstaat en haal het uit de pan. Fruit ui, peen aan en voeg kruiden toe in dezelfde pan.
Blus af met rode wijn en voeg kalfswang weer toe. Laat op laag vuur 120 minuten sudderen tot het vlees als draadjesvlees uit elkaar valt.

Kook de doperwten door deze met zout en peper te koken en maak deze vervolgens met wat room tot puree. Maak een streep op het bord alsof het vers gras is. Serveer met jus en bijvoorbeeld pain de Boulogne.

Previous Article Next Article