Subscribe to our newsletter

Language

KUNST kijken en kopen

KUNST kijken en kopen - Lyklema Fine Art

Kunst verrijkt elk huis, elke kamer en elk leven. Kunst moet je grijpen, maar net als wijn die je eerst gewoon lekker vindt, gaat het natuurlijk over smaak en wat jij mooi vindt. toch kun je kunst ook leren waarderen. als jij meer weet over wijn of willekeurig ander onderwerp ga je de finesses ontdekken en pas je gedurende het proces zelfs jouw smaak aan. Simpel omdat je meer ziet, ontdekt en weet.

Vind je kunst interessant? Wil je iets aanschaffen? Verdiep je er dan in. Stap voor stap. Er is zoveel moois gemaakt in al die eeuwen in al die landen in zoveel verschillende stijlen dat het een onuitputtelijke bron van studie en inspiratie is. Na een cursus over kunstgeschiedenis en vele bezoeken aan musea begin je anders te kijken. Technischer wellicht ook. Dan als vanzelf durf je meer te zeggen over de waarde van een werk en waar dat van afhankelijk is.


Waar begint de zoektocht?

Zoek jij een abstract werk of meer iets figuratief? Hou je van portretten, stillevens als bloemstukken, architectuur, historiestukken, landschap of liever iets mythologisch of zelfs religieus? Wat past bij de ruimte en hoe groot mag het werk zijn? Welke technieken spreken je over het algemeen aan? Zijn dat unieke schilderijen, aquarellen of een gouache of kies je voor een afdruk als een litho’s of ets?  Probeer dit langzaam te ontdekken en bewaar af en toe afbeeldingen om een persoonlijk moodboard te maken.

Wat weet je over het kunstwerk en de kunstenaar?

Hoe meer informatie je hebt over de kunstenaar, stroming, schilderstijl, het medium, hoe makkelijker het wordt om kunst te interpreteren. Een kunstenaar maakt zijn kunstwerk, omdat hij gedachten, beelden, of emoties over wil brengen. De vraag is welke emotie een werk bij jou oproept. Naar kunst kijken en het interpreteren ervan is subjectief. De schilder heeft zijn visie wat hij met het werk wilde vastleggen en overbrengen meestal niet in koeienletters in de beeltenis verwerkt.

Hoe meer je kijkt naar kunst, naar de mening van anderen luistert en zelf een interpretatie probeert te geven, hoe ‘beter’ en breder je smaakpallet en woordenschat wordt om het te duiden. Er zijn natuurlijke meerdere interpretaties goed. Discussiëren over kunst maakt de kunst waardevoller. Blijf je het moeilijk vinden om met een analytisch oog naar kunst te kijken? Dan kan het slim zijn om regelmatig een rondleiding met een gids te doen in de musea die je zal wijzen op details en veel gebruikte symboliek uit de kunstwereld. Ook op het internet worden kunstwerken besproken.

Bekijk vooral de details

Je moet nieuwsgierig zijn naar een schilderij en je moet rust hebben om goed te kijken. Rondlopen in een musea helpt maar echt kijken doe je pas, nadat je echt geland bent en rustig de tijd neemt. Nieuwsgierigheid kan ontstaan omdat jij geraakt wordt. Ook kan je nieuwsgierig worden omdat anderen lovend zijn over een kunstwerk, terwijl jij er gewoonweg (nog) niets in ziet. Probeer dan eens te begrijpen wat de kunstenaar heeft bedoeld of waarom anderen het zo mooi vinden. Zo leer je ook beter kijken en ontdek je langzaam andere type kunst te waarderen. Wedden dat je de volgende keer anders kijkt?

Je kan letten op de verftechniek. Is het gedetailleerd of juist met een wat lossere toets geschilderd. Zijn de details uitgewerkt en spreekt je dat aan? Wat is de compositie en ruimteverdeling. Let ook op de kleuren die de kunstenaar gebruikt en wat drukken ze uit? Wordt er veel met schaduwen gewerkt? Ook hier is enige theoretische kennis over de betekenis van kleur en de symbolieken belangrijk. Kennis van de diverse stromingen en zelfs kunstenaars is ook handig. Lees dus vooral de bijschriften, boeken, deze blog, etc..

De waarde van een kunstwerk

Ook de waarde van een kunstwerk is natuurlijk subjectief. Allereerst is het afhankelijk van de originaliteit van de voorstelling, de bekendheid van de kunstenaar, de techniek en daarmee de hoeveelheid werk voor de kunstenaar, de grootte van het werk en de staat van het kunstwerk en de type lijst. Ook waar je het koopt is van invloed en zelfs wanneer.

Koop vooral een kunstwerk omdat het jou raakt en je zeker weet dat je er maanden naar kan kijken. Soms als je er gewoon even langs loopt maar ook als je opnieuw met volle aandacht naar kijkt en steeds weer geïnspireerd en of geraakt wordt.

 

Next Article