Subscribe to our newsletter

Language

Zwerver Arie Zwart

Zwerver Arie Zwart - Lyklema Fine Art

Adrianus Johannes Zwart is in 1903 geboren in Rijswijk. Zijn eerste schilderij is uit 1915. Het jaar daarvoor won hij een doos schilder materialen plus les van Otto Kriens. Thuis wordt verwacht dat Arie bij zijn vader in de zaak (aanvankelijk een bakkerij, later een groentezaak) komt werken. Ze komen overeen dat Arie 's morgens om vier uur op de veiling helpt en overdag naar de Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag mag. Hij komt in contact met kunsthandel Gebr. Koch, die wel wat ziet in de jonge schilder en zijn werk goed kan verkopen. Arie ontmoet er andere kunstenaars, zoals Louis Soonius, Wim Soer en Louis Meijs. Hij volgt uiteindelijk twee jaar lessen aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag vlak na het hoogtepunt en tijd van de Haagse School. Later werd zijn stijl losser, meer impressionistisch. 

Zwagermeer

Vanaf 1920 begint hij te zwerven. Eerst op een fiets en vervolgens met de stoomboot richting Rhenen. Hij woonde eerst in een woonwagen en daarna met het gezin van vijf in een woonboot met telkens een andere ligplaats langs de maas en ijsel om in die buurt te schilderen.

Na zijn huwelijk in 1926 was hij voor zijn levensonderhoud geheel op de inkomsten uit zijn werk als schilder aangewezen. Hij was zeer productief en veelzijdig. Hij schilderde veel Hollandse landschappen en stillevens. Alhoewel zijn eerste werk een wat donkere toon kende, was zijn verdere werk licht en veelal fleurig van toon. Vooral zijn zonnige werken zijn fraai. 

Lage Mierdse

Hij werkte veel in Mierde in Brabant en zwierf in zijn woonboot over de diverse plassengebieden van ons land. Vaak was hij te vinden op de Beulakker Wiede. Ook werd over de Maas koers gezet naar Namen. ’s Winters lag De Trekschuit in Meppel. Ook reisde hij regelmatig naar onder andere Spanje en Frankrijk. Later woonde hij in Alkmaar, Voorburg en Woerden. Door contacten rond 1940 met de Meppeler schilders ging Zwart over tot het gebruik van lichtere kleuren. De donkere landschappen en interieurs maakten plaats voor een lichter palet met losse penseelvoering. Later woonde hij in Alkmaar, Voorburg en Woerden. In 1974 is hij met vrouw in het Rosa Spier Huis (Laren) gaan wonen. Hij stierf daar in 1981.

Bloeiende bomen

Toen zijn werk vrolijker werd, was het ook aantrekkelijker voor een groot publiek. Met trefzekere hand wist hij het licht in zijn schilderijen te manipuleren. Zijn werk werd destijds voor zeer goede prijzen verkocht bij kunsthandel Koch in Amsterdam en Den Haag en ook op verschillende tentoonstellingen in het land vond het gretig aftrek.

Bloembollen velden geveild via Derksen 2014

 

Viejo Altea; bij ons te koop

 

En onderstaande werk van AJ Zwart ook: Kustlijn van Nice

Meer biografiën 

 

Previous Article Next Article