Freek van den Berg maakte dit werk van de Zuid Franse havenplaats van Palavas. Harde kleuren door de hoogstaande zon, en dus ook veel contrasten en nauwelijks tot geen schaduw. Puur zoals de omgeving is met slechts een paar kleuren gevangen. Zie je dat restaurantje op rechts?
Wij hadden direct zin een bord pasta met venusschelpen toen we dit werk voor het eerst zagen. Zonneschijn op je bord. Pasta met schelpen. Pasta Vongole of Pasta Clovisse zoals de Fransen het zouden maken. De Pasta Vongole is een ongekende klassieker en wordt (ook) gemaakt met maar ook slechts een paar basis ingrediënten: spaghetti, knoflook, rode peper, citroen, witte wijn, peterselie en natuurlijk: schelpjes. Vongole zoals de Italianen de schelpjes noemen heten in Frankrijk Palourdes of Clovisse.
Deze schelpjes komen van nature voor in de Middellandse Zee, van de Franse kust helemaal tot aan Senegal. Uit onze eigen Noordzee kun je ze inmiddels ook vinden, net als kokkels. Deze zijn kleiner en zanderiger dan Vongole maar kunnen ook voor dit gerecht gebruikt worden. Schelpen worden handmatig geraapt. En dan een dag of wat verwaterd in bassins, waarbij de schelpen het zand uitspugen. De smaak van deze schelpjes zilt als de zee met stevig, lichtzoet en mager vlees. Spoel ze ook thuis nog even af met zout water.
Verhit voor de vongole in een grote pan de olijfolie en bak hierin de knoflook en gehalveerde cherrytomaten even aan. Voeg de venusschelpen toe en bak deze een minuutje of twee even aan. Doe dan de witte wijn erbij en doe de deksel op de pan. Laat ongeveer 3 minuten stoven tot de schelpjes open zijn. Voeg de bijtgare spaghetti, rode peper en peterselie toe, hussel goed en verdeel over de borden. Besprenkel de spaghetti Vongole met het sap van een citroen.
Voor de Pasta Clovisse doe je tijm, olie en tomatenpuree in de pan. Voeg dan de schelpen en stoof even mee met wat witte wijn en boter. Voeg dan de gare pasta toe en maak af met geraspte gruyere en wat parmezaan.