Subscribe to our newsletter

Language

Scheermessen van HKO

Scheermessen van HKO

Kamerlingh Onnes maakt allerlei leuke tekeningen, aquarellen en schilderijen die het uit het leven gegrepen zijn. Zo ook dit werkje van twee meisjes die vast en zeker in de branding hebben gespeeld met hun rubberbootjes. We hebben wel een idee wat ze hierna kunnen gaan doen. Scheermessen zoeken. Die eten we vanavond als tartaar, van de BBQ of als een soort Ceviche.

 

Dus stuur de kinderen terug naar de branding en laat ze de scheermessen verzamelen.  Ze lven nog en zijn een beetje lusteloos, maar veren op zodra je ze aanraakt. In een bak water openen ze hun schelp als zonnebadende Russen in de winterzon. Tot je ze oppakt, en ze preuts de boel weer dichtgooien.  Ook als je ze koopt moeten ze nog leven anders wordt u er doodziek van.

Spoel de ‘messen’ thuis goed af en zet ze een kwartier in koud water om al het zand eruit te halen. Vervolgens kies je een bereiding: stomen, koken, BBQ of grillen of als ceviche. Bij stomen is 5 minuten genoeg, bij koken zelfs maar 30 seconden en bij de BBQ houden we ook zo’n 5 minuten aan. Bij een ceviche gaart het scheermes in het zuur (verder) in ongeveer 12 minuten. Aan jou de keuze.

We werken een tartaar van de kort gekookte fijngesneden scheermes (zonder de sluitspier) af met wat limoenrasp en limoensap, amandelolie, zout en peper en bestrooien met schaafsel van kokos en amandel. Serveren binnen 10 minuten svp. Want door het limoen gaart het vlees na.

 

 

 

We besprenkelen de scheermessen van de BBQ met amandel- en knoflookolie en serveren ze in een bosje voor de hele groep. Erbij hebben we amandel schaafsel en peper en zout voor de liefhebber.

De gestoomde scheermessen snijden we in stukjes en serveren we in hun eigen schelp met brunoise van komkommer, wasabi-room en fijngesneden viooltjes. Gezien bij het oog wil ook wat.

 

Previous Article Next Article