Subscribe to our newsletter

Language

Villa Mondriaan

Villa Mondriaan - Lyklema Fine Art

Mondriaan werd in 1872 in Amersfoort geboren en ging in 1980 met het gezin mee naar Winterswijk omdat zijn vader rector werd op een school. Op de Zonnebrink settelde de familie zich. In dat huis en twee aanpalende panden is sinds 2013 Villa Mondriaan gevestigd. Museum Villa Mondriaan is een reis naar het zien van het begin: Mondriaan zien vóór de kubistische stijl in rood, geel en wit. Aan de hand van zijn vroege werken, werk van zijn oom en leermeesters Frits Mondriaan, schilder Jan Braet von Überfelt en zijn vader (met name feestplaten) krijg je een beeld van het eerste beeld van de kunstenaar Mondriaan. Het pand is geweldig opgeknapt en heeft in de vele kamers diverse tentoonstellingsruimten.

 

Het schilderij ‘Gezicht op Winterswijk’ (1898) dat hij vanuit zijn ouderlijk huis maakte, is voor mij extra bijzonder. Achter die kerk stond toen ook al Hotel Stad Munster waar ik opgroeide. Mondriaan schilderde de takken van de bomen op een onderscheidende pre abstracte manier met lijnen en vlakverdelingen zoals zijn laatste en beroemdste werk in extremis is: Victory Boogiewoogie. Als je in de serre van het ouderlijk huis van de Piet Mondriaan staat zie je precies het beeld van dit schilderij. Hij had toen al een bijzonder talent op het gebied van kunst. Hij is blijven volharden totdat hij het Mondriaan-kubisme bereikte.

‘Gezicht op Winterswijk’ (1898)

Ter gelegenheid van Mondriaans 150ste verjaardag gaat de kunstenaar de dialoog aan met zijn goede vriend Simon Maris; zoon van Willem en neef van Matthijs en Jacob Maris. In de reizen naar het ouderlijk huis ging Simon vaak mee en schilderden ze Achterhoekse landschappen in de stijl van de Haagse School. Net als Mondriaan, bewandelde Simon zijn eigen pad. Meer en meer begon hij zich toe te leggen op portretteren die nu ook in Villa Mondriaan hangen. Met deze tentoonstelling wordt een nieuw beeld van de artistieke milieus waarin beide kunstenaars opgroeiden en hun ontwikkeling prachtig in beeld gebracht.

Simon Maris - Villa Mondriaan 26 juli 2022

Rondom het museum kun je ook een wandeling maken door het oudste gedeelte van Winterswijk waar hij vele tekeningen maakte die je in het Museum weer kan aanschouwen. Het museum is niet groot maar de reis meer dan waard.

 

Previous Article Next Article