Subscribe to our newsletter

Language

Wim Oepts; abstract en toch figuratief

Wim Oepts; abstract en toch figuratief - Lyklema Fine Art

Wim Oepts en de schilders van het zonnige Zuiden' zijn tot midden februari 2023 te zien in Museum JAN. Wim Oepts (Amsterdam 1904- Parijs 1988) is vooral bekend om zijn veel geabstraheerde kleurrijke landschappen van het zonovergoten zuiden van Frankrijk vol contrasterende kleuren rondom St. Tropez en het Zuid-Franse vissersdorp Collioure van na de tweede wereld oorlog.

Wim Oepts - 1928 - Station in Uitgeest

 

Hij maakt eerst vooral werk, geïnspireerd door mentor Charley Toorop, in een donkere neorealisme. Toorop moedigde de jonge Oepts ook aan met olieverf te gaan werken en is regelmatig bij haar te gast in haar huis in Bergen. Tot ongeveer 1937 maakt hij vooral donkergekleurde straatscènes en stadsgezichten van zijn woonplaats Amsterdam.

Kust bij Coulliore

Bezoeken aan Parijs brachten Oepts al rond 1935 in contact met veel lichtere schilderstijlen. Onder invloed van pure coloristen als Pierre Bonnard, Fauvist André Derain en zijn Franse leermeester Othon Friesz ontwikkelde zijn kunst zich in Frankrijk tot een ode aan de kleur. "Ik ben echt aangestoken door het Zuiden, die het magische mediterrane licht ontdekt dat de wereld doet tintelen en stralen van kleur” aldus de geboren en getogen Amsterdammer.

In de oorlog werkt hij voor de regering in ballingschap in London. In 1946 keert Oepts terug naar Frankrijk. 's Zomer reisde hij de zon achterna, vooral naar Saint-Tropez. 's Winter werkte hij zijn schetsen uit tot schilderijen.Hij leidt daar een teruggetrokken bestaan, mijdt de publiciteit en heeft weinig contacten met de kunsthandel of met andere kunstenaars in Parijs. Hij verdient dan ook weinig. In Nederland is het in de ‘officiële’ kunsthandel al abstractie wat de klok slaat; werk dat als ‘figuratief’ wordt bestempeld, geniet minder de belangstelling. Oepts wordt dan ook laat ‘ontdekt’.

wim oepts-1957-platanen_bij_cogolin-Kunsthal

De landschappen van de ‘volwassen’ Oepts zijn vaak direct herkenbaar aan opbouw van de compositie in contrasterende vlakken en door het eigenzinnig kleurgebruik alsof het houtsnedes zijn. Typerend zijn de grote vlakken met felle, vaak onrealistische kleuren. Blauwe bomen en groene luchten zijn niet ongewoon in Oepts en in later werk  gebruikt hij ook vaak zwart als kleur. Het zijn schilderijen met een heel eigen karakter.

Wim Oepts en tijdgenoten in Museum Jan

De tentoonstelling Wim Oepts en de schilders van het zonnige Zuiden in Museum JAN toont een uitgebreid overzicht van het oeuvre van Oepts en tijdgenoten. Centraal staat zijn Franse periode.  Schilderijen van kunstenaars als Dirk Filarski, Matthieu Wiegman, Charles Eyck en Otto B. de Kat en Nicolaas Wijnberg plaatsen het werk van Oepts in een breder perspectief en laten zien hoe uniek de werken van Oepts van het Franse landschap blijven.

Werken van Oepts zijn ook te vinden in de collecties van onder andere het Stedelijk Museum Amsterdam, Centraal Museum Utrecht en het Kunstmuseum Den Haag.

Wim Oepts Landschap 1979 Museum Jan 

Previous Article Next Article