Subscribe to our newsletter

Language

De nachthap van Van Gogh

De nachthap van Van Gogh - Lyklema Fine Art

In september 1888 schilderde Vincent het terras van Café du Forum op het Place du Forum in Arles, een jaar nadat hij zich in de Provence had teruggetrokken in afwachting van zijn vriend Gauguin. Van Gogh (1853-1890) schilderde het ’s nacht ter plekke bij het licht van gaslampen: “Vroeger tekenden ze, en dan maakten ze overdag het schilderij naar de tekening. Maar mij bevalt het goed om het onmiddellijk te schilderen. Weliswaar kan ik het donkerblauw voor groen houden, blauwlila voor rozelila, aangezien je het karakter van de toon niet goed kunt onderscheiden. Maar het is de enige manier om van die conventionele zwarte nacht af te komen met dat armzalige bleke en wittige licht, terwijl toch een eenvoudige kaars ons al de rijkste tinten geel en oranje geeft.” Hij wilde de natuurlijke duisternis weergeven. “Het is gelukt, een schilderij van de nacht zonder de kleur zwart, alleen prachtig blauw, violet en groen”. Van Gogh gebruikte opvallend dikke lagen verf. In het schilderij zijn zowel het licht van het cafe als van de sterren gevangen.

Cafe du Forum-Arles-1888-Kröller-Müller
Vincent van Gogh, Cafe du Forum, Arles (1888)
Kröller-Müller Museum in Otterlo.

 

 

Wij dachten aan een ideale nachthap en kwamen in de koelkast allerlei restjes tegen en eieren. En maakten er een Fritata mee. 

Ideale nachthap: frittata

5 eieren
Zalm of kipreepjes, hamblokjes of spekjes indien gewenst
Munt, peterselie of andere kruiden
Peper zout
Restjes geblancheerde of gestoofde groenten

Eigenlijk zijn allerlei groentje restjes uit de koelkast geschikt om mee te bakken.

Snij alles ongeveer even groot en fruit aan met wat olie in een pan.  Klop de eieren los met de melk. Roer de gerookte zalm of anderszins, de kruiden en wat feta erdoor. Giet het in de pan. Elke keer als er een randje gestold ei ontstaat, roer je dit los met een spatel. Je kan dit ook in een ovenschaal bakken. 

Serveer met wat stokbrood of toast en een liter water. 

Fritata uit de oven via lekkerensimpel.nl

Previous Article Next Article