Subscribe to our newsletter

Language

Bremmeriaan Jan Wittenberg

Bremmeriaan Jan Wittenberg

Van jongs af aan wist Jan Wittenberg (Den Haag 1886-1963 Wageningen) al dat hij kunstenaar wilde worden. Na avondlessen, een korte periode aan de Haagse kunstacademie en begeleiding van Willem van Konijnenburg en later Floris Arntzenius vond hij geleidelijk aan zijn eigen stijl.

Wittenberg verlaat Den Haag en werkt vervolgens in Zierikzee en Dordrecht alwaar hij zijn latere vrouw ontmoet met wie hij zich vestigt in Rhoon bij Rotterdam. Vanaf 1920 tot 1927 geeft hij les aan de academie voor beeldende kunst in de stad. Daarna stort hij zich vol op het kunstenaarschap.

Hij maakte fijn geschilderde, ingetogen stillevens, kinderkopjes en dieren, en een enkel landschap. Zijn composities bestaan uit eenvoudige voorwerpen, veelal van boven gezien. Het werk is met veel aandacht geschilderd.

Kenmerkend zijn een gecentreerde compositie, een tweedeling in de achtergrond en vaak een wit voorwerp op een (vuil) witte of blauw-zwarte ondergrond. Het werk heeft door kleine kleurverschillen een subtiele diepte- en lichtwerking. Wat wit lijkt, is niet overal wit, maar soms ook een beetje grijs, blauw of lichtgeel. 

Door de afgebeelde voorwerpen te stileren gaf Wittenberg zijn schilderijen en grafiek een verstilde zakelijke en toon. Hij schilderde ook landschappen, dieren en jonge kinderen. Wittenberg wordt vaak vergeleken met dat van zijn tijdgenoten Jan Mankes, Floris Verster, Dick Ket en Raoul Hynckes. Hij wordt wel gerekend tot de Bremmerianen, kunstenaars waarmee kunstpedagoog H.P. Bremmer veel contact had en met overeenkomstige verfijnde werken op kleine formaten van kwetsbare onderwerpen als kinderen, stillevens en dieren. Hij werd (ook) beïnvloed door de Japanse kunst die vanaf halverwege de 19de eeuw naar het westen kwam. Bij Wittenberg zie je vooral in zijn grafiek en houtsnedes eenzelfde soort stilering als op veel Japanse prenten. Maar ook in zijn schilderijen is deze vereenvoudiging van vormen te herkennen. Zijn geschilderde oeuvre is zeer zeldzaam met een omvang van zo'n 300 schilderijen. Hij nam deel aan zo’n 25 exposities en er was toen (en nu) veel belangstelling voor zijn werk. Werken van hem zijn onder meer te vinden in Museum More.
Houtsnede Jan Wittenberg - RKD
Houtsnede Pelikaan-RKD
Jan Wittenberg-Calf
Calf
Christmas Rose
Christmas Flowers
Amarylis-1934-Museum More
Amarylis-1934-Museum More

 

Previous Article Next Article