Subscribe to our newsletter

Language

Aquarellist Kees Verwey

Aquarellist Kees Verwey - Lyklema Fine Art

Kees Verwey (1900-1975) maakte in de 20e eeuw naam als kunstschilder, aquarellist en tekenaar. Hij wordt geboren in een artistiek en belangrijke familie wat hem soms verstikt. Vanaf zijn vroege jeugd tekent hij dieren, bloemen, auto’s en figuren uit kinderboeken. Hij reproduceert etsen van Rembrandt, schilderijen van Frans Hals, portretteert zijn vader en moeder en de rest van het gezin. Het gezin woont uiteindelijk in het huis te Sandpoort ontworpen door oom Hein Berlage.  Verwey studeerde 1918-1919 aan de School voor Kunst en Kunstnijverheid in Haarlem en 1925-1926 aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Hij was een leerling van Henri Boot. Grote inspiratie vond hij bij Breitner, Verster, Picasso en ook Appel.

 

 

Later gaat hij zelf in Haarlem in een bouwval wonen en ontplooit zich in het kunstenaar vak en wordt ook lid van diverse kunstenaarsverenigingen. Nieuwe kennissen dienen zich aan met schrijvers als Lodewijk van Deyssel en Godfried Bomans, de schilder Otto B. de Kat en de beeldhouwer Mari Andriessen. Als hij lesgeeft op de Haarlemse tekenclub ‘De Acht’ leert hij   zijn latere echtgenote Jeanne Tilbusscher kennen.

Verwey is een ware vertegenwoordiger van de school van de klassieken, maar met een eigen ‘twist’. Zijn thema’s bestaan uit kleur en vorm, bloemen en verval, vrouwen, objecten en materie, allen geschilderd in zijn studio aan het Spaarne onder constant wisselende lichtval en sfeer. Zijn stijl komt voort uit het impressionisme. Invloeden van Breitner en Seurats Divisionisme brachten hem tot een persoonlijke synthese van impressionisme en colorisme. Verwey werd 95 jaar oud en zijn werk omspant daarmee bijna een eeuw, wat een extra lading geeft aan zijn oeuvre. Zijn baldadige, soms driftig opvliegende persoonlijkheid en zijn weigering om te buigen voor welke trend of stroming ook, geven zijn werk een volstrekt uniek karakter. Zijn portretten van vrouwen en zijn bloemstillevens (aquarellen) zijn ware meesterwerken.

1969 Bloemstilleven
1969 Bloemstilleven

Zijn grote doorbraak komt pas in 1978 met een solotentoonstelling van  atelierstukken in het Stedelijk Museum. Ondanks dat hij daarvoor ook al in het Frans Hals Museum werd getoond. In 1989 en 2019 was zijn werk te zien in het Dordrechts Museum en in 1990 in het Gemeentemuseum Den Haag. Nu is heeft onder andere het Stedelijk Museum in Amsterdam, het Singer Museum in Laren en het Gemeentemuseum in Den Haag werk van Verwey in de collectie. Het  leeuwendeel van zijn oeuvre, bestaande uit duizenden schilderijen, aquarellen en tekeningen worden nu ook gepresenteerd in de Verweyhal behorend tot het Museum De Hallen en het Frans Hals Museum en beheerd door de Stichting Kees Verwey. Tot zijn leerlingen behoorden Frans Funke Küpper en Henk Fonville.

Atelierstuk 1984
Atelierstuk 1984

 

 

Te Koop gevraagd unieke kunstwerken uit periode 1860-1940. Wij zijn bijvoorbeeld altijd op zoek naar werken van Kees Verwey. Mocht u een werk aan of via ons willen verkopen stuur ons dan een mailtje svp: Femke@lyklemafineart.com

 

Meer biografiën 

 

 

Previous Article Next Article