Subscribe to our newsletter

Language

De Frans-Cubaanse Raoul Martinez

De Frans-Cubaanse Raoul Martinez - Lyklema Fine Art

De Parijzenaar Raoul Martinez (1876 - 1974) werd geboren in een rijke Cubaanse familie. Zijn vader was Spaans en zijn moeder Frans. Vanwege een suikercrisis op Cuba verhuisde de familie naar Frankrijk. Het landgoed dicht bij Havana hielden ze aan en hij werkte na zijn na zijn schooltijd nog enige jaren op de hacienda. Na zijn verblijf in Cuba en omzwervingen in Zuid-Amerika keerde hij terug naar Europa, eerst naar Brussel waar hij van 1896 tot circa 1915 leefde. In 1907 begon hij met zijn loopbaan als schilder en nam in 1910 voor het eerst deel aan de tentoonstellingen van La Libre Esthétique.

De jonge Martinez raakte in Parijs via de artistieke kringen al bekend met de schilderkunst en alle vernieuwingen van die tijd. Hij is een echte autodidact te noemen en nooit in de leer geweest bij een andere kunstschilder zover bekend. Tijdens de Eerste Wereldoorlog vluchtte hij naar Nederland en raakte bevriend met enkele Nederlandse kunstenaars (zoals Henri Boot) en verkocht hij werk aan verzamelaar H.P. Bremmer die hem in contact bracht met Helene Kröller-Müller. Na de oorlog woonde hij afwisselend in België en Amsterdam. Aan het einde van zijn leven ging hij terug naar Parijs.

Haven van Amsterdam 1916
1916 - Haven Amsterdam

Martinez’ werk schuurt tegen het Nederlands Realisme aan met een compacte, licht kubistische weergave van de werkelijkheid in intense kleuren. Hij schilderde alledaagse onderwerpen: tulpen, appelen, het uitzicht uit zijn raam, portretten van vrienden. Zijn stijl kenmerkt zich uiteindelijk door de hoekige lijnen en harde contouren.
Stilleven - 1926 - Kroller Muller
Stilleven - 1926 - Kröller Müller
Het werk van Martinez is daardoor goed herkenbaar. Werk van Martinez is te vinden in het Centraal Museum, het Haags Gemeentemuseum, Museum De Wieger, Deurne, het Kröller Müller in Otterlo en ook in het het Centre Pompidou en het Musée d’Art Moderne de la Ville in Parijs.
1935-Bokking met Brood-Centraal Museum
1935-Bokking met Brood-Centraal Museum
Raoul Martinez-1954-Appelen Centraal Museum
1954-Appelen-Centraal Museum

Te Koop gevraagd unieke kunstwerken uit periode 1860-1940. Wij zijn bijvoorbeeld altijd op zoek naar werken van Raoul Martinez. Mocht u een werk aan of via ons willen verkopen stuur ons dan een mailtje svp: Femke@lyklemafineart.com

 

 

Previous Article Next Article