Subscribe to our newsletter

Language

De eerste grote Kunstenares: Suze Robertson

De eerste grote Kunstenares: Suze Robertson - Lyklema Fine Art

Suze Robertson (Den Haag 1855-1922) werd en wordt gerekend tot de grote kunstenaars van haar tijd en werd zelfs wel de vrouwelijke van Gogh genoemd of wellicht was het in die tijd wel andersom. Ze kon tekenen als de beste en was eigenzinnig en vol overtuiging te slagen als kunstenaar. In 1874 mocht zij zich van haar tante, waar ze dan woont, inschrijven aan de Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag onder leiding stond van de schilder en beeldhouwer J.P. Koelman. Daarna wordt ze op twintigjarige leeftijd tekenlerares aan een HBS. Op 27 jarige leeftijd stort ze zich vol op het leven als kunstenaar ondanks het schamele vermogen en loon dat ze dan heeft.

Interieurtje - RKD

Op weg naar het expressionisme

Ze was een radicale vernieuwer: met haar expressieve manier van schilderen en tekenen, gedurfde materiaalkeuze en uitbundige kleurgebruik. Ze kwam veel in Brabant en woonde een tijd in Heeze en was daar min of meer gekluisterd aan huis door de zorg voor haar jonge dochter. Veel werken hebben dan ook het eenvoudige boerenleven als onderwerp, het interieur thuis. Ook worden nichtjes worden vaak geportretteerd. Als ze weer terugkeert naar Den Haag wordt ze lid van Pulchri en mag uiteindelijk meedoen aan de tekenavonden naar naaktmodel en ontwikkelt zich snel. In die tijd was slechts 10% van de leden vrouw en Suze moest haar plek in de kunstwereld bevechten. Dat deed ze op eigenzinnige manier door gewoon haar gang te gaan.

Witte huizen - Museum Mesdag
Witte huisjes - Museum Mesdag

 

Zonder uitvoerig tekenen ontstond het onderwerp, in grote vlakken zette ze met een brede en sterkte penseelvoering haar werken op. De contouren veelal gemarkeerd in zwarte lijnen, in sobere grondkleuren waardoor haar werken unieke en herkenbaar zijn. Zij zocht haar onderwerpen in het dagelijkse leven van werkende vrouwen uit de boeren- en arbeidersstand en vooral geen geromantiseerde Haagse Schooltaferelen ondanks de invloed van haar collega’s van Pulchri destijds als Mauve en Mesdag.

Portret Museum Mesdag

 

Ter ere van het honderdste sterfjaar van de Haagse kunstenaar Suze Robertson (1855-1922) presenteert Museum Panorama Mesdag tot 5 maart 2023 een unieke overzichtstentoonstelling van ruim 75 van haar schilderijen en tekeningen ter ere van haar 100ste sterfdag. Mesdag was in zijn tijd als voorzitter van Pulchri een soort promotor van Suze Robertson. Het echtpaar Hendrik Willem Mesdag en Sientje Mesdag-van Houten, de oprichters van het museum, waren bevriend met Robertson en verzamelden haar werk. Ook de documentaire op de NPO en een monografie die gemaakt zijn voor de tentoonstelling zijn de moeite waard. Ook Kröller Müller heeft een grote collectie.

Suze Robertson aardappelschillende-vrouw-kroller-muller-museum
Aardappelschillende-vrouw-Kröller-Müller

Suze schilderde overal waar zij korte of langere tijd verbleef van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Laren, Blaricum, Brabant tot aan de kust. Suze heeft exposities gehad in de Rotterdamse Kunstkring, de Larense Kunsthandel, Antwerpen, Düsseldorf, München, Londen, Parijs, Venetië, Rome, Barcelona, St. Louis en Buenos Aires. In 1914 werd Suze echter gekweld door zware depressies en nam haar werklust nam af. Die leefde op toen ook dochter Sarah ging schilderen en ze er samen op uit trokken. Zij overleed op 18 oktober 1922 in haar geboorteplaats Den Haag.

 

Te Koop gevraagd unieke kunstwerken uit periode 1860-1940. Wij zijn bijvoorbeeld altijd op zoek naar werken van Suze Robertson. Mocht u een werk aan of via ons willen verkopen stuur ons dan een mailtje svp: Femke@lyklemafineart.com

 

Meer biografiën 

 

 

 

Previous Article Next Article