Subscribe to our newsletter

Language

Dierenschilder Willem van der Nat

Dierenschilder Willem van der Nat - Lyklema Fine Art

Willem Hendrik van der Nat (Leiden 1864-1929) was een Nederlands impressionistische kunstschilder die het lithografie vak leerde van C. Bos. Het schildersvak leerde hij zichzelf aan. Ook maakte Willem spotprenten voor het satirische tijdschrift Uilenspiegel. Vanaf 1886 volgde Willem van der Nat een opleiding aan de Teken- en Schilderacademie ‘Ars Aemulae Naturae’ te Leiden. Hier raakt Willem bevriend met Floris Verster en komt hij in contact met kunstcriticus Henk Bremmer.

In 1891 trouwt hij met Catharina Bakker. Mede onder invloed van Vincent van Gogh en Jean Francois Millet, schildert hij met een ruigere penseelvoering en een uitgesproken kleurgebruik. Rond 1910 was hij een gerespecteerd en succesvol kunstenaar geworden, die veelvuldig exposeerde. Willem van der Nat had zich inmiddels min of meer gespecialiseerd in schilderijen met schapen en geiten die hij maakte rondom de dorpen Borger en Oosterhesselen in de provincie Drenthe. In 1924 maakte hij een studiereis door Spanje, die resulteerde in een serie Spaanse taferelen.

Hij wordt gerekend tot de Leidse Impressionisten met onder andere Arend Jan van Driesten, Chris van der Windt, Cornelis Vreedenburgh, Johannes Cornelis Roelandse en Alex Rosemeier. Van der Nat is naast Vreedenburgh veruit de bekendste. Van der Nat borduurde voort op de principes van het 19e-eeuwse Haagse impressionisme. Zijn landschappen (rond Chaam en Garderen) en boereninterieurs zijn spontane, stemmingsvolle impressies. Ook maakte hij ingetogen stillevens en vele dierenportetten. Van der Nat had in zijn tijd vooral een naam als dierschilder. Anders dan de schilders van de Haagse School die dieren afbeeldden als stoffering van landschappen, gaf Van der Nat hen weer als schepsels met een eigen karakter. Tekeningen van zijn hand waren geliefd en werden verkocht tot in Engeland waar hij ook een solotentoonstelling had. In 1917 kocht het Gemeentemuseum in Den Haag als eerste museum een schilderij aan, een jaar later volgde De Lakenhal. Inmiddels heeft ook het Kröller-Müller werk van hem. Hij was lid van ‘Arti et Amicitiae’ te Amsterdam en gaf zelf les aan Chris le Roy, Bram Segaar, Cor van Sillevoldt en Leendert van der Vlist.

Interieur schapenschuur-Kroller Muller1906-houtskool op papier-Interieur schapenschuur-Kroller Muller 
Meisje met bloemkool-1906-Lakenhal
Meisje met bloemkool-1906-Lakenhal
Willem van der Nat-1920-Ramskop-LakenhalWillem van der Nat-1920-Ramskop-Lakenhal
Willem van der Nat-1921-Zelfportret-LakenhalWillem van der Nat-1921-Zelfportret-Lakenhal
Willem van der Nat-1923-Geitjes-Lakenhal
1923-Geitjes-Lakenhal
Besneeuwd Akker-RijksmuseumBesneeuwd Akker-Rijksmuseum
.
Previous Article Next Article