Subscribe to our newsletter

Language

Kip en groenten van de souq van Bauernfeind

Kip en groenten van de souq van Bauernfeind - Lyklema Fine Art

Gustav Bauernfeind beeldt een drukke markt in Jaffa af op dit olieverfschilderij uit 1887. Dit werk werd bij Sotheby's voor zo'n € 3.500.000 in 2019. De oosterse kunst heeft zeker de westerse kunst beïnvloed en andersom. Er is zelfs een kunststroom. naar genoemd: het Oriëntalisme. Deze stroming kon ontstaan in het kielzog naar het kolonialisme en de 'honger' en nieuwsgierigheid naar andere culturen. De schilderkunst legde, zeker voor de fotografie, de wereld vast. Nadat religieuze onderwerpen en de natuur minder belangrijke onderwerpen werden, was het realisme dat des te meer. Het vastleggen van het dagelijks leven gebeurde dus ook in de oriënt. De kleuren zijn veelal helderder, gewoonweg door de stand van de zon. Dit werk is een van de topstukken in het genre.

De souq werd niet heel vaak vastgelegd. Veelal waren het mensen en gebouwen zoals de pyramide van Heineke die wij aanbieden. De souq inspireerde ons tot een tajine gevuld met kip, groenten en heerljjke midden oosten kruiden. 

 

Sinaasappelmarkt van Evenepoel

 

Art & Food: Gestoofde kip uit de Tajine met Oriëntaalse kruiden

Marineer de kip in kaneel, komijn en kurkuma en fijngehakte gember. Maak de olie warm in de tajine en voeg knoflook en ui toe. Doe daarna de kip erbij en als alles gekleurd is repen paprika en eventueel andere groente naar keuze toe. Zet de deksel op de tajine en laat 10 minuten pruttelen. Voeg daarna kop kippenbouillon en gedroogde abrikozen en rozijnen toe.  Laat daarna onder af en toe roeren tegen de kook aan langzaam stoven voor ongeveer 40 minuten. Garneer met wat blaadjes munt en schijven citroen en wat amandelschaafsel.  Serveer met couscous of rijst en een schep yoghurt met munt.

Gestoofde kip met Oriëntaalse kruiden

 

Previous Article Next Article