Subscribe to our newsletter

Language

Oesters van Jean-Francois Troy

Oesters van Jean-Francois Troy - Lyklema Fine Art

Deze keer in Art & Food een gerecht wat eerst voedsel voor de armen was en langzaam steeds exclsuiever werd: Oesters. Er zijn een aantal schilderijen gemaakt met oesters als onderwerp. Van stillevens tot hele bachanalen zoals het werk van Jean-François de Troy: Le dejeneur d’huitres (1735) dat nu te vinden is in het Musee Conde Chateau de Chantilly, Oise

Het is een schilderij uit 1735 van Jean-François de Troy. Deze en The Ham Dinner van Nicolas Lancret hingen tegenover elkaar in de eetkamer van in de kleinere appartementen van het paleis van Versailles te versieren in opdracht van Lodewijk XV. Het omvat de eerste verschijning van een champagnefles in de schilderkunst.

 

Jean-François de Troy: Le dejeneur d’huitres (1735)Vergeet de symmetrie van de barok, let niet op de klassieke composities van het classicisme, de 18e eeuw wil frivoliteit en vrijheid. De kunstenaars kiest zelf zijn onderwerp of werkt in opdracht van rijke handelaren. Maar in ieder geval weg van het religieuze. De kleuren worden zachter want de wereld is al zo hard en meedogenloos. Pastel had de frisheid, zachte overgangen en lichte kleuren waar veel rococo kunstenaars zo naar op zoek waren. Opdrachtgevers willen vrolijkheid in onze huizen en paleizen. De 18e eeuw wil Rococo! Waar de schilderkunst van de Renaissance en de Barok vaak bestond uit het streven naar technische perfectie van het afbeelden van de werkelijkheid (perspectief en lichteffecten), zie je in de 18e eeuw dat kunstenaars steeds vaker stilistische keuzes maken die los staan van schildertechniek.

Het werk laat ook zien hoe de etiquette was in die tijd. De Troy was een befaamd voor zijn tableaux de mode waar dit werk ook een exponent van is. Het schilderij is een diner na een jacht waarbij de heren opgedoft aan de lunch, of beter gezegd het bacchanaal, zitten. Het laat zien hoe de etiquette in die tijd was. Oesters werden als kostbaar gezien en geserveerd op zilveren schalen. Lange tijd overigens waren Oesters het voedsel van de armen daar ze het zelf konden rapen en vers gegeten moest worden. Het schilderij moet gemaakt zijn in de maanden september tot april omdat dan oesters geplukt kunnen worden.

 Zes bereidingen van oester

Serveer op een zilveren schaal zoals in 1735

Oesters
Japanse rijstazijn
Citoen
Appel
Koolraap
Gember
Spek
Sjalotjes
Droge sherry
Gember
Rode wijnazijn
Witte wijnazijn

  1. Oester met citroen; open oester en besprenkel met citroensap en wat peper
  2. Oester met vinaigrette; besprenkel de oester met superfijn gesneden sjalot en rode wijnazijn
  3. Gril de oester en serveer met fijngesneden appel/koolraap en schuim van oester en zijn eigen vocht
  4. Oester overgieten met warm geworden buikspek en daarover brunoise van appel/sjalot en wat druppels witte azijn
  5. Gestoomd oester met gemberazijn dingetje
  6. Oester met een granité van droge sherry; vries sherry in met appel en roer steeds elk half uur duur; klaar na een uur of drie. 
Previous Article Next Article