Subscribe to our newsletter

Language

Oprecht & Religieus: Joop Stierhout

Oprecht & Religieus: Joop Stierhout

Joop Stierhout (Arnhem 1911 – Amsterdam 1997) was een Nederlands impressionistische kunstschilder en tweelingbroer van Noud. Op de lagere school viel het tekentalent van de jongen al op, en volgde met succes de kunstacademie in zijn geboortestad en vestigde zich daarna in Amsterdam. Zijn onderwerpen veranderen dan van het landschap naar stadsgezichten alhoewel hij ook het Gooi en Vechtstreek nog veelvuldig vastlegt tijdens de zomermaanden. Vooral zijn portretten van Amsterdam zijn gewild. Ook is hij bekend om zijn (bloem)stillevens. Joop Stierhout schilderde in de stijl en traditie van de Haagse School maar wel meer kleur en werkte graag op locatie en plein air in de traditie van het impressionisme. Romantische boerderijen met hooiberg in het Gooi, doorkijkjes op de Amsterdamse grachten, de schoonheid van de waterkant.Ook de bouwput Amsterdam had zijn interesse net als Breitner en andere Amsterdamse kunstschilders in die tijd.

Ook maakte hij religieuze voorstellingen de zogenaamde en vermaarde "Fatima's” waarin Stierhout de wonderverschijningen verbeeldt. Voor een daarvan ‘Hagar en Ismaël’ (collectie Museum voor religieuze kunst te Uden) kreeg hij in 1938 een nominatie voor de Prix de Rome. In 1940 krijgt hij de koninklijke subsidie (stadsgezichten). Graag had hij studiereizen gemaakt maar helaas brak de oorlog uit. In Amsterdam leert hij Karolina Scheffel kennen met wie hij in 1946 trouwt. Ze verblijven kort in Parijs, maar keren ondanks een ontluikend succes terug. Daar raakt hij verder door het impressionisme besmet.

Zijn oprechte stijl sluit aan op die van Monet en Bonnard. Van het modernisme moest hij niets hebben; zijn werk sluit eerder aan op kunstenaars als Breitner, Israëls en Jan Sluyters.  Hij was ook een tijd leerling van Hendrik Jan Wolter en Johannes Jurres. Zijn vakmanschap leidt tot exposities bij Bennewitz in den Haag, Stedelijk Museum Amsterdam, Kunstzaal Buffa, Grand Hotel Krasnapolsky en Hotel de l'Europe. Joop was daarnaast als docent verbonden aan de Obrecht-academie.In 1968 opent hij raam-galerie "St. Joseph" aan de van Baerlestraat, wat een (financieel) gelukkige periode inluidt. De Hollandse bloemstukken en Amsterdamse stadsgezichten vinden hun weg onder de bezoekers van het concertgebouw.  Vanaf de tachtiger jaren krijgen zijn stadsgezichten een lichter coloriet en nog een lossere toets na een verblijf in de Franse Provence bij een van zijn kinderen.

Onderstaande beelden komen van Joopstierhout.nl met toestemming familie. 

Atelieroogst 1954
Atelieroogst-1954
Rembrandtsplein 1957
Rembrandtsplein 1957
Schildervreugde 1957
Schildervreugde 1958
Fatima verschijning 1971
Fatima verschijning 1971
Prinsengracht 1979
Prinsengracht 1979
Portret Mullender 1980
Portret Mullender 1980 
Previous Article Next Article