Subscribe to our newsletter

Language

Ras Amsterdammer Staller

Ras Amsterdammer Staller - Lyklema Fine Art

Gerard Johan Staller (Amsterdam 1880-1956) woonde en werkte vrijwel zijn hele leven in deze stad. Staller, zelf van niet-joodse afkomst, groeide op vlakbij de Joodse buurt op het Rapenburg. Wel maakte hij enkele reizen naar België, Duitsland en Algerije. Hij kreeg zijn opleiding aan de hoofdstedelijke Quelinusschool en de Rijksacademie. Hij was een leerling van August Allebé en Jan Visser. In 1913 winnaar kreeg hij van de Willink van Collenprijs.

Barbier Tekening Joods Historisch Museum
Barbier Tekening Joods Historisch Museum
Staller was regelmatig te vinden in Artis met zijn schetsboek en schilderde daarnaast voornamelijk stadsgezichten en volkstaferelen in de Oude Joodse buurt rond het Waterlooplein en de Jordaan. Staller werd daarom wel de schilder van het Amsterdams-Joodse volksleven genoemd.
De Markt - Joods Virtueel Museum
De Markt - Joods Virtueel Museum
Vooral arbeidersvoorstellingen van de eenvoudige Joodse werklieden hadden zijn aandacht; marktlieden, koopmannen, visboeren figureren veelvuldig in zijn werken. Zijn schilderijen zijn vaak mooi doorwerkt en sfeervol en duidelijk beïnvloed door het impressionisme. Staller maakte rake typeringen van zijn onderwerpen en gaf ze weer in elegante kleurcombinaties. Zijn werk laat een halve eeuw Amsterdam zien, en heeft zodoende historische betekenis.
Magere Brug 1918 Joods Virtueel Museum
Magere Brug 1918 Joods Virtueel Museum
J.D. Meijer Plein - Joods Virtueel Museum
J.D. Meijer Plein - Joods Virtueel Museum

Hij was een naast kunstschilder ook illustrator, tekenaar, graficus, aquarellist, etser, en plateelschilder. Staller werkte eerder in de keramische industrie. Staller was lid van Arti et Amicitiae en de Vereeniging Sint Lucas in Amsterdam. Hij was op zijn beurt weer leraar van Frits Schiller, de amateur-schilder die het Schiller Hotel annex café op het Amsterdamse Rembrandtplein bezat en waarvan wij ooit een prachtige aquarel verkochten.

Joden Houttuinen - Joods Historisch Museum
Houttuinen - Joods Historisch Museum
Zelfportret 1949
Zelfportret 1949
Meer biografiën
Previous Article Next Article