Subscribe to our newsletter

Language

Sinaasappels van Matisse

Sinaasappels van Matisse - Lyklema Fine Art
Dit stilleven van sinaasappels maakte Henri Matisse in 1899. Een jaar ervoor had hij onderstaand werk gemaakt met een andere, meer post impressionistische stijl. Dit schilderij is al meer opgebouwd uit ook primaire kleuren maar bijna kubistischer. Het ontbreekt nagenoeg aan diepte. Het is een voorbode uit de stijl die Matisse daarna verder ontwikkeld als grondlegger van het expressieve kleurgebruik.
Still Life with Oranges, 1898 - Henri Matisse - WikiArt.org

Matisse was, met Pablo Picasso, de kunstenaar die met revolutionaire ontwikkelingen de beeldende kunst een grote nieuwe impuls gaf. Het intense colorisme van de werken die hij tussen 1900 en 1905 schilderde, bezorgde hem bekendheid als een van de fauvisten (Frans voor "wilde beesten"). Veel van zijn mooiste werken zijn gemaakt  na 1906, toen hij een rigoureuze stijl ontwikkelde die de nadruk legde op afgeplatte vormen en decoratieve patronen. Na 1930 nam hij een verdere vormvereenvoudiging aan. Toen hij in zijn laatste jaren door een slechte gezondheid niet kon schilderen, creëerde hij een belangrijk oeuvre in het medium gesneden papiercollage. 

 

Wij lieten ons door de sinaasappels inspireren tot een bavarois

Bavarois van Sinaasappel

Ingrediënten:

 • 6 pers sinaasappels
 • 150 gram suiker
 • 300 ml water 
 • 300 ml slagroom
 • 12 gram gelatine (6 blaadjes)
 • 200 ml volle melk
 • 60 gram suiker
 • 60 gram suiker
 • 1 dessertlepel vanille essence
 • 3 eierdooiers
 • 3 à 4 eetlepels Grand Marnier
 • paar druppels oranje kleurstof want Matisse hield van kleur.

Voor de garnering:

 • 3 bloedsinaasappels


Was de sinaasappels goed, droog ze en snijd met een zesteur reepjes van de schil zonder dat er wit aan zit. Breng de 100 ml water aan de kook en blancheer de reepjes ca. 5 minuten. Spoel ze af en herhaal dit blancheren nog 2x met telkens vers kokend water. Los de suiker op in het laatste kookvocht en konfijt de schilletjes zodat deze gaan glanzen. Hak de helft van schilletjes fijn en houd de rest als garnering achter. Snij de partjes uit de sinaasappels  tussen de vliesjes uit, vang het sap op. Snijd de partjes in kleinere stukjes. Klop de slagroom stijf met een lepeltje suiker. Week de gelatine blaadjes in koud water. Breng de melk aan, de suiker en de vanille essence aan de kook. Haal van het vuur en los de uitgeknepen gelatine op in de melkmassa. Klop de eierdooiers los met de suiker en giet de warme melkmassa in een dun straaltje, al kloppend erbij. Meng daarna de sinaasappelpartjes, het sap, fijngehakte zestes en de Grand Manier erdoor. Spatel tot slot er de slagroom door. Voeg een paar druppels oranje kleurstof toe.

Stort in een vorm naar keuze. Het liefste een ronde vorm (Matisse hield ook van eenvoudige vormen). Laat opstijven in de koeling.

Schil de bloedsinaasappels en snijd de partjes tussen de vliesjes uit, Vang het sap op, meng het met 30 cc. Grand Marnier en bindt met aangemaakte arrowroot. Bewaar in een klein spuitflesje.

Snij de bavarois en plaats ze op een koud bord. Garneer met partjes bloedsinaasappel en zestes van de sinaasappelschil. Druppel er het sap van bloedsinaasappel omheen.

Previous Article Next Article