Subscribe to our newsletter

Language

Tongrolletjes van de BOM

Tongrolletjes van de BOM

Vele schilders uit het vroeg modernisme trokken naar Volendam, Katwijk, Egmond en andere plaatsen langs de Noordzeekust om het vissersleven vast te leggen en dus ook de boten. En plein air werden de kleuren en het leven gevangen. Met een reis(schilders)ezel werden de doeken neergezet en de eerste contouren van een werk opgezet. Op veel schilderijen zie je daarom platbodems die toen gebruikt werden: bomschuiten. Zoals op het schilderij van Mesdag. Iedere schilder tijdens de periode van de Haagse School heeft ooit of meerdere keren zo'n schip getekend of geschilderd. Het is een typisch hollands tafereel en wereldberoemd.

Eickelberg

We doken even in de geschiedenis van deze schuit en de gebruiken en kwamen zo tot inspiratie van een gerecht. Een 'bom' is een eenvoudig open vaartuig met vlakke bodem dat gemakkelijk kan stranden. Kustdorpen als Scheveningen (pas vanaf begin 20e eeuw een kusthaven), Katwijk aan Zee, Noordwijk aan Zee, Zandvoort en Egmond aan Zee beschikten niet over een haven. De schepen van deze dorpen moesten dan ook vanaf het strand afvaren en daar ook weer aanlanden. Dat gebeurde met spannen paarden.

De visserij was gericht op de vangst en aanvoer van platvis en rondvis en in mindere mate op die van verse haring en werd op het strand uitgeladen en daar ter plekke verkocht. Deze verkoop vond plaats bij afslag en stond onder stedelijk toezicht. Bomschuiten waren trage en weinig loefwaardige zeilers, maar ze boden de opvarenden een stabiele werkplek met aan beide zijden zwaarden geplaatst. De lengte/breedteverhouding van de bomschuit was 2:1 er konden 12 mannen in. Men bouwde een bomschuit op het oog; pas en had ongeveer een lengte van 29 voet, een breedte van ongeveer 16 voet, een holte van omtrent 5 voet.

Het inspireerde ons tot een klassiek gerecht van tongrolletjes. 4 scholfilets gevuld met gerookte zalm (we rollen het op tot een bom en steken er een cocktailprikker door als een soort ontsteking). We maken er een champagnesaus die we maken met sjalotjes, wat roomboter, citroen, een groot glas prosecco, 200 ml room en wat geraspte kaas. Als garnering kiezen we voor lamsoor, zeekraal of gewoon wat getourneerde wortel en aardappel.

 

Previous Article Next Article