Subscribe to our newsletter

Language

Witlof van Helmantel

Witlof van Helmantel

Helmantel voelt zich sterk verbonden met de traditie van meer dan 500 jaar West-Europese schilderkunst en is een fijnschilder. Met uiterste precisie legt hij ingrediënten en interieurs vast alsof het een foto is maar dan meer. De fotografie  (eerste 'foto' stamt uit 1826) is pas eind negentiende eeuw door de drooglaattechniek van Maddox (1871) doorgebroken en dat maakt de traditie dus unieker. Ten tijde van de uitvinding en doorontwikkeling van de fotografie maakten schilders al studies van ingrediënten (zoals (de kabeljauw van) Dijsselhof). In onze collectie hebben we fantastisch werk van Tony de Wolf. 

Helmantel zet dit door, ook nu nog en is de toonaangevende fijnschilder. En wat voor een. Als je het kunstkenners vraagt of gewoon liefhebbers dan zijn er weinig die Helmantel niet kennen van zijn stilleven van eten, keukengerei of kerken. We hebben zelf de tentoonstelling de smaak van Helmantel gemist maar gaan zeker kijken in zijn eigen museum. En dat bij zijn leven. Dat zegt alles over zijn kunst, zeggingskracht en immense importantie. Niet dat het werk wat wij centraal stellen het mooiste is maar wel exemplarisch. Terug naar de essentie van een product. De witlof die hij hier vangt, zette ons direct aan om te experimenteren met witlof. Uiteraard kunnen we die karamaliseren, koken, rauw eten of stomen en dan serveren met iets wat past bij bitter (mits we voldoende van de kern laten zitten) zoals peer, suiker, walnoten of dadels. 

Voor het gerecht in Art & Food kozen we voor een vullend lunch gerecht.Tarte Tartin met bovenstaande ingrediënten. Maak daarvoor een karamel van dadelsiroop, tijm en walnoten en bak de witlof bladen in hun geheel kort mee. Vul een tarte tartin schaal af en bedek met bladerdeef waar je een paar gaatjes in prikt. Bak af in 25-30 minuten en laat nog even staan voordat je het opdient. Keer om en serveer met een Gewürztarminer bijvoorbeeld. Lekker en puur. En als je wil garneer je dit met walnoten en met verse partjes peer. 

 

Previous Article Next Article