Subscribe to our newsletter

Language

Popcorn in het circus van Klein

Popcorn in het circus van Klein

Voor veel Nederlandse kunstenaars was het circus een bron van inspiratie. Onder meer Kees Maks, Leo Gestel,  Herbert Fiedler, G.H. Breitner, Gerard Hordijk en onze Frits Klein verbeelden het circus. Het publiek liet zich betoveren door elegante paarden, verrassen door de durf van acrobaten en opvrolijken door de clowns. Het dramatische effect van de schijnwerpers moedigde de kunstenaars aan om licht-donkereffecten in hun werk toe te passen. Kees Maks had de gewoonte om altijd twee kaartjes te kopen als hij naar Carré ging: waarbij de tweede stoel was bedoeld voor zijn tekenmateriaal. In 1926 bezocht Leo Gestel het circus in Gent op uitnodiging van vrienden, en dit thema liet hem sindsdien niet meer los.

File:Leo Gestel Stalmeester met twaalf circuspaarden 1939.jpg
Leo Gestel, circuspaarden, 1939, Stedelijk
Breitner, in het circus
De Franse impressionisten gingen hen al voor. Op de hoek van de Rue des Martyrs en de Boulevard de Rochechouart gelegen Cirque Fernando (in 1890 omgedoopt tot Cirque Médrano naar zijn beroemdste clown) was voor de Parijzenaars een geliefd onderwerp. Renoir, Degas (bijvoorbeeld Miss Lala au Cirque Fernando) en Toulouse-Lautrec (bijvoorbeeld In het circus Fernando: paardrijdster) wijdden doeken aan de artiesten van het circus. Ook Seurat, die een atelier in de buurt van het circus had, schilderde drie werken rond dit thema, Parade (1887-88), Le Chahut (1889-90) en Het circus uit 1891.
undefined
Degas: Miss Lala au Cirque Fernando 1879
In het Circus Fernando: op een wit paard, pastel, 1888
Latouse Latrec:  In het Circus Fernando: op een wit paard, pastel, 1888
Seurat: Le Cirque 1891

 

Als wij aan het circus denken dan denken we ook aan de dieren, de pauze met een drankje, zoete snoepjes en popcorn. Dat inspireerde ons tot popcorn met watermeloen. Snij hiervoor een dikke plak watermeloen in stukjes en smelt in een pak met wat maisolie en voeg mais toe. Maak op smaak met extra boter en poedersuiker.

 

Previous Article Next Article