Subscribe to our newsletter

Language

Gastvrijheid in de Orient

Gastvrijheid in de Orient - Lyklema Fine Art

Moslims zijn beroemd om hun gastvrijheid. Volgens de Koran betekent het goed ontvangen van gasten, dat men Allah daarmee eert. Zoete heerlijkheden staan steevast klaar om een maaltijd af te sluiten of iets te vieren. En dan niet een soort maar meerdere soorten. En uiteraard wordt alles gedeeld en opgegeten. Wij kozen drie lekkernijen uit die relatief eenvoudig te maken zijn en typisch Oosters zijn: Baklava, Sesamkoekjes met Honing en Chocolade Halva Koekjes.

 

Chocolade-halvakoekjes

200 biscuitjes (+ 100 gram extra om er doorheen te rollen);
200 gram Turkse halva (+ 50 gram extra als vulling);
200 gram melkchocolade;
4 eetlepels melk;
30 gram roomboter;
een paar ongezouten pistachenoten.

Verkruimel de biscuits en meng tweederde met 30 gram gesmolten boter en de 200 gram gesmolten melkchocolade, 200 gram verkruimelde halva en 4 eetlepels melk en maak er 16 balletjes van. Vul deze met brokjes halva van die extra 50 gram halva als vulling. Haal vervolgens weer door de verkruimelde biscuits en decoreer met pistachenoten.

 

Baklava

16 vellen filodeeg, ter grootte van de bakvorm
175 gr boter, gesmolten

Voor de vulling allemaal fijngehakt
100 gr pistachenoten, fijngehakt
200 gr walnoten, fijngehakt
1½ tl kaneelpoeder
50 gr suiker

Voor de suikersiroop
300 gr suiker
100 gr honing
200 ml water
3 repen citroenschil (met de dunschiller van een citroen gesneden)
sap van ½ citroen
2 el oranjebloesemwater, optioneel

Verwarm de oven voor op 180 °C en vet een bakvorm of braadslede van ongeveer 25 bij 35 centimeter in met de gesmolten boter. Leg 2 lagen filodeeg in de vorm en bestrijk deze met de gesmolten boter.

Meng voor de vulling de gehakte noten met de kaneel en de suiker. Verdeel het mengsel over het filodeeg en druk dit goed aan. Bedek de vulling met de overige vellen deeg, waarbij je het deeg tussen elke 2 lagen met de gesmolten boter bestrijkt. Snijd het deeg met een scherp mes in 32 stukken. Verdeel de overgebleven gesmolten boter met een lepel over het deeg. Bak de baklava in 35 tot 45 minuten goudbruin en gaar.

Bereid de suikersiroop tijdens het bakken van de baklava. Doe hiervoor de suiker, honing, het water en de repen citroenschil in een pan en breng dit aan de kook. Laat dit op laag vuur 10-14 minuten rustig koken tot een stroperige suikersiroop. Haal de pan van het vuur en voeg het citroensap en eventueel het oranjebloesemwater toe. Roer alles goed door en laat het afkoelen.

Verdeel zodra de baklava uit de oven komt de suikersiroop over de hete baklava. Het lijkt veel suikersiroop, maar tijdens het afkoelen wordt dit opgenomen door de baklava. Laat de baklava helemaal afkoelen voordat je deze serveert. Bestrooi de baklava voor het serveren met fijngehakte pistachenootjes.

Sesamkoekjes met honing

250 gram roomboter
4 ei-gelen
120 gram suiker

500 gram bloem
1 zakje bakpoeder
vanille-essence
2 eetlepel geroosterde gemalen sesamzaadjes

4 ei-witten
3 eetlepels hele sesamzaadjes
honing

Mix de boter en de suiker tot een geheel en voeg dan de ei-gelen eraan toe en mix geheel weer. Voeg er dan de overige ingrediënten toe behalve de ei-witten, honing. Maak er balletjes ter grootte van een walnoot. Roer de ei-witten los en doop daar de bolletjes deeg in die je vervolgens weer door de sesamzaadjes rolt. Bak ze af op bakppapier in ongeveer 18 minuten op 180 graden. Overgiet de koekjes daarna direct met de honing.

Previous Article Next Article