Jean-Étienne Liotard (Genève 1702 –1789) was een internationaal vermaard en rondreizend pastel- en olieverfschilder, kunstkenner en kunsthandelaar. Het chocoaldemeisje schilderde hij in Venetië waarna hij terugging naar Parijs.
Daarvoor had hij al in Constantinopel, Engeland en Zwitserland gewerkt. Hij was ook beroemd om zijn portretten van onder meer Turkse kleding en buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders. Hij had hier veel succes mee, maar kreeg ook kritiek vanwege zijn realisme. Dat was toen nog niet en vogue.
Liotard-Chocolademeisje-1744- Gemaldegalerie, Dresden
De cacaoboom komt uit Midden-Amerika waar de Azteken cacaobonen als betaalmiddel gebruikten en vermalen en gemengd met water tot een versterkend drankje werd gemaakt: Xocoat. Via Spanje en Portugal kwam in de zeventiende eeuw kwam het via Portugal en Spanje langzaam richting Noordelijker Europa waar het en vogue was onder de adel en de elite. Volgens overlevering was het een mager drankje en dus kon het ook goed gedronken worden in de vastentijd, aldus de jezuïeten. Chocolade komt daarom niet eerder op stillevens en genretaferelen vanaf de 17e eeuw en juist wel in de 18e eeuw. Nieuwe gebruiken werden vaker vastgelegd op het doek. Schilderijen weerspiegelen niet voor niets de tijdsgeest.

Ultieme chocolademelk
100 gram pure chocolade (>63%)
600 milliliter volle melk
Snuf zout
Cayennepeper
Custard poeder
Breng de melk tegen het kookpunt aan in een steelpan. Hak ondertussen de chocolade in fijne stukjes. Draai het vuur laag en voeg de chocolade en het zout toe aan de hete melk en roer door tot de chocolade is opgelost. Blijf roeren.
Meng in een kommetje de custardpoeder met 1 eetlepel hete melk tot een egaal papje. Voeg het papje al roerende toe aan de hete melk.
Verhit de hete chocolademelk al roerende nog 1-2 minuten en het iets is ingekookt. Klop hem luchtig met de staafmixer.
Voeg eventueel rum, Malibu, schijfjes sinaasappel of wat amandelschaafsel toe.
Zelf een recept geïnspireerd op een schilderij of een ander kunstwerk voor onze rubriek Art & Food insturen kan natuurlijk ook. Erg leuk zelfs. We houden ons aanbevolen. Graag mailen naar roel@lyklemafineart.com