Subscribe to our newsletter

Language

Appels van Cezanne

Appels van Cezanne - Lyklema Fine Art

Volgens Paul Cézanne is kunst 'een harmonie die parallel loopt aan de natuur', geen imitatie van de natuur. In zijn zoektocht naar onderliggende structuur en compositie mag de kunstenaar de objecten en de ruimte niet naar de waarheid weer te geven. Het gaat immers om de compositie. Cezannes opvattingen waren gebasseerd op studie van oude meesters. Door lijnen en kleuren bereikte hij vormen. Door optische impressies kunnen we gekleurde oppervlakken onderscheiden in lichte tinten half tinten en zelfs kwarttinten. De verf is zo in harmonie met het platte oppervlak doordat deze hoofdzakelijk in verticale streken is aangebracht als een marmeren reliëf. 

In dit schilderij, dat hangt in Art Institute of Chicago, is de tafel gekanteld en de mand met appels helt naar voren, schijnbaar in evenwicht door de fles en de dikke, sculpturale plooien van het tafelkleed. De zware modellering, stevige penseelstreken en gloeiende kleuren geven de compositie een dichtheid en dynamiek die een realistischer stilleven nooit zou kunnen hebben. Dit zeldzame gesigneerde werk van Cézanne was in 1895 te zien bij de Parijse kunsthandelaar Ambroise Vollard; een unieke kans om zijn werk te zien in die tijd omdat hij in afzondering leefde in de Provence. Cezanne stond met zijn manier van geometrisch composeren aan de basis van de moderne schilderkunst. Het perspectief is bewust losgelaten. Zo is bijvoorbeeld de rechterzijde van het tafeloppervlak niet in hetzelfde vlak als de linkerzijde, waardoor het lijkt dat het beeld tegelijkertijd twee gezichtspunten toont. Schilderijen zoals deze droegen eraan bij een brug te slaan tussen impressionisme en kubisme. Het werk is gemaakt rond 1893. Vijf jaar later werd door een stommiteit, de tarte tartin‘ontdekt. Stephanie Tartin van het hotel maakt een fout in de keken en ontdekte zo de omgekeerde taart. Cezanne is een van de belangrijkste Franse kunstschilders naast Monet, Renoir, Matisse en Kadinsky. De Tarte Tartin het bekendste nagerecht.

 

De lekkerste Tarte Tartin

Ingrediënten

  • Appel of ander fruit zoals vijgen of abrikozen
  • 100 gram suiker
  • 50 gram boter
  • 1 ei
  • Bladerdeeg

 

Werkwijze:

Verwarm de oven voor op 210 graden en ontdooi de bladerdeeg en maak daar een groot 24*24 vel van.

Schil de appels en snij in 8 partjes.

Leg de appels niet al te harmonieus maar dan toch in een platte schaal of overvaste pan.

Karameliseer de suiker in een steelpan, voeg boter toe en giet over de appels heen.

Bedek het geheel met bladerdeeg en bestrijk vervolgens het deeg met een losgeklopt ei.

Zet schaal/ pan in het midden van de oven en bak de taart in 25 minuten goudbruin.

Leg een bord of schaal op de pan en draai de pan en het bord samen om. De taart is het allerlekkerst als je deze warm serveert.

Serveer met crème fraîche of geslagen room en een appelcider

Previous Article Next Article